MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Mad

Her kan du finde guides, undervisningsmaterialer og vejledninger til et sundere liv med diabetes.


Max på café [00:51].

Kulhydrater og blodsukkerstigning

Illustrationer om kulhydrater og blodsukkerstigning:

  • Forskellige slags kulhydrater og deres indflydelse på blodsukkeret
  • Mængde af kulhydrater og blodsukkerstigning

Illustrationerne er oprindeligt fra Diabetesforeningens medlemsblad Diabetes, september 2014.

Hent pdf med illustrationer

Hent illustrationerne som billeder (zip-fil)

Sund mad når du har diabetes

Maden er en vigtig del af en diabetikers behandling, uanset hvilken type diabetes patienten har. Sund mad har betydning for regulering af patientens blodsukker, fedtstoffer i blodet og for patientens vægt.

Diabetesforeningen har udarbejdet pjecen "Sund mad - når du har diabetes". Pjecen indeholder en introduktion til principperne for diabetesmad.

Hent billedmaterialet som en pdf

Hent vejledningen til billedmaterialet

Køb pjecen "Sund mad - når du har diabetes"

Tallerkenmodeller

De to tallerkenmodeller viser, hvordan man med fordel kan sammensætte sit måltid afhængig af, om man ønsker et vægttab eller gerne skal holde vægten. Her kan du downloade flere eksempler på tallerkenmodeller med forskellige retter.

Tallerkenmodellen

Slanketallerkenmodellen

Små skridt til et sundere liv

”Små skridt til et sundere liv med mad, måltider og fysisk aktivitet” er et billedmateriale med fokus på at bevæge sig med små skridt hen mod sundere vaner.

Målgruppen er type 2-diabetikere og overvægtige med anden etnisk baggrund end dansk (tyrkisk, arabisk, pakistansk og somalisk), men materialet kan anvendes bredt til andre målgrupper.

Materialet er til fagpersoner og kan bruges i både individuel vejledning og i gruppeundervisning

Materialet består af 52 billeder med tilhørende vejledning.

Hent billedmaterialet

Hent vejledning til billedmaterialet

Forslag til morgenmad

Her er der tre forslag på morgenmad. Hvert måltid indeholder ca. 1.100 kJ/260 kcal). Det svarer til ca. 20 % af en dagskost på i alt ca. 6.000 kJ/1.400 kcal).

Eksempel 1:

Morgenmad 1

  • ½ stk. rugbrød (25 g)
  • ½ stk. fuldkornsbrød (20 g)
  • 1 tynd skive ost 30+ (17 %) (15 g)
  • evt. skrabet fedtstof
  • marmelade uden tilsat sukker
  • 1 glas skummet- eller minimælk (2 dl)
  • ½ stk. frugt

Hent billede af eksempel 1 til undervisningsbrug

Eksempel 2:

Morgenmad 2

  • 1 portion syrnet mælkeprodukt med højst 1,5 % fedt (2 dl)
  • 5 spsk. ymerdrys eller mysli uden eller med lavt sukkerindhold (30 g)
  • 7 mandler

Hent billede af eksempel 2 til undervisningsbrug

Eksempel 3:

Morgenmad 3

  • 1 portion havregrød (45 g gryn)
  • 1 glas skummet- eller minimælk (2 dl)
  • 5 hasselnødder

Hent billede af eksempel 3 til undervisningsbrug

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes