BLIV MEDLEM

Hvad er diabetes?

Tegninger og film kan være en hjælp, når man skal forklare og forstå diabetes. Hvad er forskellen på type 1- og type 2-diabetes? Hvad sker der, når blodsukkeret er lavt eller højt? Hvordan hænger kost og motion sammen med blodsukkeret?


Forskellen på type 1- og type 2-diabetes [03:47]

Diabetes kort fortalt i illustrationer

Her kan du downloade en samlet pakke med 15 tegninger, som kan være en hjælp især til fremmedsprogede, men andre kan også have glæde af en visuel tilgang.

Tegningerne er specielt egnet til at forklare om type 2-diabetes.

Hent alle 15 billeder (som zip-fil)

Hent alle 15 billedforklaringer

Hent oversigt med både billeder og tekst


Billede 1: Viser torso med bugspytkirtlens, leverens og nyrernes placering. Viser madens vej igennem kroppen samt organernes funktion ift. diabetes.

Hent billede 1

Hent billede 1 som pdf

Billede 2: Viser at risikoen for at et barn arver type 2-diabetes er 40 %.

Hent billede 2

Hent billede 2 som pdf

Billede 3: Når begge ens forældre har type 2-diabetes, er der 80 % risiko for, at man får type 2-diabetes.

Hent billede 3

Hent billede 3 som pdf

Billede 4: Viser bugspytkirtlen, som ved type 1-diabetes ikke producerer insulin nok. Insulinen er vist som nøgler, der skal ”åbne” op ind til cellen, så sukkeret kan komme ind og blive til energi.

Hent billede 4

Hent billede 4 som pdf

Billede 5: Viser bugspytkirtlen, som ved type 2-diabetes producerer for meget insulin. Insulinen er vist som nøgler, der har svært ved at hjælpe sukkeret ind i cellen. Sukker - og insulinniveauet i blodbanen stiger.

Hent billede 5

Hent billede 5 som pdf

Billede 6: Viser de mest almindelige symptomer på højt blodsukker: Tørst, træthed, tissetrængende, kløe, mundtørhed og kvalme.

Hent billede 6

Hent billede 6 som pdf

Billede 7: Viser en vægt som er i balance mellem den mad, du spiser og den motion/behandling du får. Her kan du forklare vigtigheden af, at vægten skal være i balance i diabetesbehandlingen.

Hent billede 7

Hent billede 7 som pdf

Billede 8: Viser en blodsukkermåling med et prik i fingeren.

Hent billede 8

Hent billede 8 som pdf

Billede 9: Viser to blodsukkergrafer gennem et døgn. Den grønne kurve viser et pænt og jævnt blodsukker. Den røde kurve viser to store blodsukkerstigninger pga. to store måltider.

Hent billede 9

Hent billede 9 som pdf

Billede 10: Viser en blodbane med en normal mængde sukker, dvs. seks måltider fordelt i døgnet og en person, der har det godt.

Hent billede 10

Hent billede 10 som pdf

Billede 11: Viser en blodbane med en stor mængde sukker, dvs. med to store måltider i døgnet og en person, der er træt og utilpas.

Hent billede 11

Hent billede 11 som pdf

Billede 12: Viser en døgnrytme fra morgen til aften, hvor der er fordelt seks måltider.

Hent billede 12

Hent billede 12 som pdf

Billede 13: Viser de mest almindelige symptomer på lavt blodsukker: Sveder, ryster, sulten, sur og bleg. Hos type 1-diabetikere kan et symptom også være bevidstløshed.

Hent billede 13

Hent billede 13 som pdf

Billede 14: Viser de organer, som kan blive ramt af følgesygdomme. Det gælder bl.a. nyrer, øjne, hjerte/kredsløb samt nerver i hænder, fødder og kønsorganer (her kan man også nævne nerver til mave/tarmkanalen).

Hent billede 14

Hent billede 14 som pdf

Billede 15: Viser faren ved rygning, når man har diabetes. Rygning øger risikoen for hjerte – og kredsløbssygdomme med forsnævringer og fedtaflejringer i blodbanen.

Hent billede 15

Hent billede 15 som pdf

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes