Ambitioner med sundhedsreform kræver stort løft

Nærheden i sundhedstilbud må ikke ske på bekostning af fagligheden. Derfor kræver de store ambitioner i sundhedsreformen et markant løft lokalt, mener Diabetesforeningen.

Truels Schultz, foto: Claus Bjørn
26. marts 2019 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Diabetesforeningen ser frem til, at sundhedsreformens ambitioner om et bedre og mere nært sundhedsvæsen gøres til virkelighed. Det er helt nødvendigt, hvis sundhedsvæsnet skal kunne løfte opgaven med støtte og behandlingen til de op imod 430.000 danskere, der vil have type 2-diabetes om et årti.

-Mennesker med type 2-diabetes har krav på behandling af høj kvalitet, men bør også have et langt bedre, individuelt tilpasset tilbud fra det nære sundhedsvæsen. Det kan for eksempel være tilbud om hjælp til at opnå sine mål for livsstilsændring, eller at kommuner tænker på patienternes sundhed mere end på besparelser, når der for eksempel bevilges hjælpemidler, siger Truels Schultz.

Opgør med kassetænkning


Diabetesforeningen støtter derfor tankerne fra reformen om at løfte kommunernes sundhedsfaglighed, binde de kommunale tilbud langt bedre sammen med resten af sundhedsvæsenet og gøre op med den kassetænkning mellem myndigheder, som patienterne oplever i dag.

- Diabetesforeningen er glad for løftet om, at ingen patienter fremover skal tabes mellem stolene. Det er på høje tid, der gøres op med kassetænkning mellem myndigheder og en sammenhæng, der halter. Vi taber livskvalitet og mister muligheden for en endnu bedre behandling, hvis der ikke gøres op med forskelle og et uklart ansvar, siger Truels Schultz.

Diabetesforeningen vil holde øje med, at ressourcerne følger med ud til et reelt løft af kvalitet og bedre sammenhæng i det nære sundhedsvæsen.

Direkte patientindflydelse


Regeringen og Dansk Folkeparti, der står bag aftalen om sundhedsreformen, understreger, at patienter og pårørende vil få direkte indflydelse i de 21 sundhedsfællesskaber, der skal afløse de fem regioner. Det bakker Diabetesforeningen op om.

- Det er afgørende for, at patienterne reelt set bliver sat forrest og også foran systemet. På diabetesområdet kan man nå meget længere, hvis man tager patienternes bekymringer og erfaringer alvorligt. Systemet skal bruge patienterne som ressource, for de er bedste eksperter i forhold til deres eget liv med diabetes, siger Truels Schultz.

Sundhedsreformen er planlagt til at træde i kraft fra januar 2021. Reformen bliver kun en realitet på den anden side af et folketingsvalg, hvis den nuværende regering og Dansk Folkeparti fortsat har flertal.