Ankestyrelsen forstår ikke livet med diabetes

Der mangler viden om hverdagen med diabetes hos Ankestyrelsen, hvilket får styrelsen til at blåstemple kommunale afgørelser, som forhindrer adgang til sensorbaseret glukosemåling. Ikke i orden, mener Diabetesforeningen.

Paragraftegnsortogrød
26. februar 2020 | Af Michael Korsbærk mk@diabetes.dk

Retssikkerheden for mennesker med diabetes, der har brug for hjælpemidler fra deres kommune, er truet. Det frygter Diabetesforeningen efter en række afgørelser fra Ankestyrelsen i sager om flash glukosemåling i kommunerne, som tyder på, at Ankestyrelsen mangler viden om livet med diabetes og ikke tager tilstrækkeligt hensyn til Handicapkonventionen, som er en del af dansk lovgivning.

Diabetesforeningen har derfor skrevet til Ankestyrelsen med en række spørgsmål til begrundelserne for, at Ankestyrelsen har blåstemplet kommunale afslag på hjælpemidler til mennesker med diabetes.

Helle Vincens Blum Portræt
Det er afgørende, at myndighederne har tilstrækkelig viden om livet med diabetes, så der ikke træffes forkerte afgørelser, mener Helle Vincens Blum fra Diabetesforeningen.

- Formålet med serviceloven og Handicapkonventionen er netop at kompensere mennesker for den funktionsnedsættelse, som diabetes er. Det skal Ankestyrelsen stå vagt om, at kommunerne lever op til. Men vi har efterhånden flere eksempler på, det ikke sker, siger socialrådgiver Helle Vincens Blum fra Diabetesforeningen.

Retssikkerhed under pres

Sagerne fra Diabetesforeningens rådgivning drejer sig om mennesker med diabetes, der har fået afslag på sensorbaseret glukosemåling i deres kommune på trods af blandt andet arbejdsmæssige udfordringer og skader på fingrene efter mange års traditionel blodsukkermåling. Alligevel har personerne fået afslag på sensorbaseret glukosemåling i kommunen; et afslag, som Ankestyrelsen efterfølgende har stadfæstet.

Det er bekymrende, mener Diabetesforeningen.

- Vi har før kritiseret kommunerne for at mangle sundhedsfaglighed og viden om livet med diabetes, når de træffer afgørelser om hjælpemidler som flash glukosemåling. Når en række sager nu tyder på, at også Ankestyrelsen mangler den nødvendige forståelse for livet med diabetes, skrider retssikkerheden for mennesker med diabetes. Det er ikke i orden, siger socialrådgiver Helle Vincens Blum fra Diabetesforeningen.

Ankestyrelsen er stedet, hvor man kan klage over kommunale afgørelser på socialområdet. Derfor er styrelsen afgørende for, at kommunerne træffer afgørelser i overensstemmelse med intentionerne i serviceloven og for borgernes retssikkerhed.

- Det er vores pligt som patienternes stemme at råbe vagt i gevær, når vi ser, at principperne er under pres, siger Helle Vincens Blum om baggrunden for brevet til Ankestyrelsen.