Novo Nordisk opruster i kampen for at finde en kur mod type 1-diabetes

Et nyt samarbejde mellem Novo Nordisk og virksomheden Procyon Technologies LLC baner vejen for brug af stamceller som kur mod type 1-diabetes. Det giver ingen garanti, men er alligevel en god nyhed, ifølge Diabetesforeningen.

Stamcelle Novo
09. december 2020 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

Siden 2008 har Novo Nordisk forsket i at transplantere betaceller lavet fra stamceller, der kan producere insulin på samme måde, som det sker i raske personer. På den måde kan personer med type 1-diabetes slippe for at tage insulin.

Men forskerne er altid stødt på et problem. Nemlig at skabe en indkapsling af cellerne, som blandt andet sikrer, at kroppens immunsystem ikke afstøder de nye insulinproducerende celler. Problemet opstår, fordi type 1-diabetes er en autoimmun sygdom, der vil nedbryde de nye celler på samme måde som de oprindelige.

Nu er Novo Nordisk kommet et skridt nærmere en løsning på problemet.

Medicinalgiganten har indgået samarbejde med den amerikanske virksomhed Procyon Technologies LLC, der er eksperter i netop at indkapsle stamceller og har udviklet en særlig teknologi med oxygen, der gør, at cellerne bedre kan overleve i kroppen.

Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo glæder sig over det nye samarbejde.

- Det er en god nyhed for alle med type 1-diabetes. Selv om samarbejdet ikke giver garanti for en kur og heller ikke har en umiddelbar tidshorisont, stiller det forskerne fra Novo Nordisk med stærke kort på hånden, fordi de nu kan sparre med nogen, der har særlig forstand på indkapsling af cellerne i kroppen. Det, der hidtil har været udfordringen i forsøget på at finde en helbredende behandling af type 1-diabetes, siger hun.

Da Diabetesforeningen tidligere på året interviewede Jacob Sten Petersen, der er ansvarlig for stamcelleprojektet i Novo Nordisk, sagde han følgende om projektets tidshorisont.

- Det er først om nogle år, at vi er 100 procent sikre på, at vores nye betaceller præsterer, som de skal, ikke risikerer at blive udstødt af immunforsvaret eller gør sig skyldige i bivirkninger. Vi tester ikke på mennesker, før vi har den sikkerhed, sagde han.