Blodprøve kan afgøre effekten af metformin

En epigenetisk test af en blodprøve kan forudsige, hvordan personer med type 2-diabetes reagerer på metforminbehandling, ifølge dansk-svensk studie. Det er et vigtigt skridt på vejen mod personlig medicin, mener Diabetesforeningen.

Piller
14. oktober 2020 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

Det bliver næsten ikke mere simpelt. En blodprøve, og personer med type 2-diabetes kan få at vide, om de enten har gavn, ikke har gavn eller kan få deciderede bivirkninger af behandling med metformin.

Det viser et nyt forskningsresultat, der netop er udgivet i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Nærmere bestemt skal der foretages epigenetisk undersøgelse af blodprøven, og den kan så være med til at inddele personer med type 2-diabetes i nogle undergrupper, alt efter hvordan de ventes at reagere på metforminbehandling.

Tanja Thybo Web
Tanja Thybo, Diabetesforeningens forskningschef, mener, at det nye studie indeholder nogle spændende perspektiver.

Millioner af mennesker med type 2-diabetes verden over behandles i dag med metformin, men ikke alle nyder lige godt af den. Ved at gøre brug af studiets fremgangsmåde kan op imod en tredjedel af personer med type 2-diabetes slippe for behandlingen med metformin, hvis det viser sig, at den ikke har nogen gavnlig effekt. Det samme gælder for de op imod 10 procent, som oplever bivirkninger ved behandling med metformin.  

Det har den fordel, at lægerne så kan sætte gang i en anden form for behandling, f.eks. med en SGLT2-hæmmer, lyder det fra en af forskerne bag studiet, Allan Vaag, overlæge og forskningsleder ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

- Vi har behov for at kunne fastslå, hvem der ikke vil have gavn af behandling med metformin, fordi vi på den måde kan spare millioner af mennesker for uhensigtsmæssige behandlingsforløb, som også kan forsinke dem i forhold til at komme på en behandling, der rent faktisk hjælper dem, siger han ifølge netmediet Dagens Pharma.

Den anden forsker bag studiet er Charlotte Ling, professor ved Lund University Diabetes Center.

Jo mere viden, desto bedre behandling

Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo ser et stort potentiale i resultaterne fra det nye studie, fordi de åbner op for, at man fremadrettet udvikler værktøjer til at finde ud af, hvordan personer med diabetes reagerer på ikke bare metformin, men også med andre lægemidler.

- I stedet for at prøve os frem kan vi på denne måde først teste og så målrettet behandle med det mest effektive lægemiddel. Det er et vigtigt skridt på vejen mod personlig medicin. Jo mere konkret viden, vi har om, hvordan de forskellige lægemidler virker, desto bedre rustet er vi også til at behandle personer med diabetes i fremtiden, siger hun.  

Metformin er den mest anvendte type medicin til personer med type 2-diabetes herhjemme. De seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at flere end 185.000 personer i 2019 fik udskrevet præparatet ved deres egen læge.