Tilskudsændring til diabetesmedicin bør udskydes

Diabetesforeningen opfordrer sundhedsministeren til at udskyde den igangværende revurdering af tilskud til diabetesmedicin. Det vil være et sats at ændre medicin for titusindvis af personer med diabetes, der netop er ved at komme sig efter coronakrisen, mener Diabetesforeningen.

Insulinpen Conv
05. juni 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Op imod 70.000 danskere med diabetes risikerer at skulle skifte præparat i deres diabetesbehandling, hvis et forslag til ændrede tilskud til diabetesmedicin bliver gennemført. Det vil være en uforholdsmæssig stor belastning både for den enkelte og for sundhedsvæsenet, der stadig er ved at finde sine ben efter coronakrisen og nedlukningen.

Jørgen Andersen Portræt
På grund af de ekstraordinære omstændigheder, som coronakrisen har været årsag til, bør sundhedsministeren udskyde den igangværende revurdering af tilskud til diabetesmedicin, siger Jørgen Andersen.

Derfor bør sundhedsministeren trykke på pauseknappen og udskyde processen, mener Diabetesforeningen.

- Vi mener ikke, tiden er til at tage chancer med behandlingen for så mange med diabetes, der risikerer at skulle skifte medicin. I forvejen var vi bekymrede for de konsekvenser, de mange medicinskift potentielt kunne få for den enkelte, men nu står vi samtidig med et sundhedsvæsen under pres. Derfor mener vi samlet set, det mest ansvarlige ville være at udskyde revurderingen, siger Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen.

Han henviser til, at kontroller og ambulante besøg i stort omfang har været aflyst på grund af coronakrisen, og der derfor er behov for ro til at indhente det tabte og ikke det yderligere pres et stort antal medicinskift formentlig vil medføre.

Bekymring for behandling

Diabetesforeningen kommer med opfordringen til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et nyt brev, der også er sendt til politikerne i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. I forvejen har Danske Regioner udskudt et stort nationalt udbud om behandlingsredskaber netop på grund af coronakrisen.

- Både sundhedsvæsenet og de mange i øget risiko ved coronasmitte skal have tid til at komme på benene igen efter den store krise, vi har været igennem. Mange med diabetes er fortsat bekymrede og påvirkede af situationen. De skal ikke også bekymre sig om de kan fortsætte med den diabetesbehandling, de kender, siger Jørgen Andersen.

Processen er planlagt til at køre over sommeren med sagsbehandling i Medicintilskudsnævnet, hvor også de mange høringssvar skal vurderes, inden en eventuel beslutning om fremtidens tilskudsstatus for diabetesmedicin.