Unge diabetesforskere får millionstøtte

Danish Diabetes Academy har bevilliget over 15 millioner kroner til unge diabetesforskere og gæsteprofessorer. Flere af deres forskningsprojekter sætter fokus på børn og unge med diabetes.

Ung Forsker
11. december 2020 | Af Simon Festersen sfe@diabtes.dk

Diabetesforskningen har igen fået en kapitalindsprøjtning fra Danish Diabetes Academy.

Seks ph.d.-studerende, fire postdocs samt fire gæsteprofessorer er således blevet bevilliget over 15 mio. kroner til projekter, der spænder vidt og bredt og foregår på tværs af discipliner, sektorer og faggrænser.

- Nogle forskere skal finde grundlæggende viden, der kan give et bedre indblik i og større forståelse af, hvorfor man udvikler diabetes og dermed danne grundlag for at udvikle endnu bedre typer for behandling af sygdommen og relaterede komplikationer i fremtiden. Andre bygger deres forskning på kendt viden, og dermed tager de afgørende skridt mod udvikling af konkrete værktøjer og behandlingsformer, siger Allan Flyvbjerg, bestyrelsesformand for Danish Diabetes Academy og direktør ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo glæder sig over bevillingerne.

- Forskning giver håb for mennesker med diabetes. Om det så er håbet om en kur, en bedre behandling eller et bedre liv med sygdommen. Det er meget opløftende, at Danish Diabetes Academy kan støtte de unge forskere, der vælger at bruge deres talent og evner på at gøre en forskel for mennesker med diabetes. Det er der brug for, siger Tanja Thybo.

Hvad handler projekterne om?

Flere af forskningsprojekterne har børn og unge som deres omdrejningspunkt.

En aarhusiansk forsker skal i sit ph.d.-projekt udvikle et spørgeskema, der kan opspore tegn på spiseforstyrrelser blandt unge med type 1-diabetes, mens en forsker i København undersøger forekomsten af nyresygdom, nervesygdom, øjensygdom og hjerte-kar-sygdom blandt 18-45-årige med diabetes.

Projekterne kaster sig dog også over en masse andre områder.

Blandt andet beskæftiger to forskere sig med kræft i relation til diabetes. Et ph.d.-projekt skal se på de potentielle årsager til stofskifteforstyrrelser hos kvinder med brystkræft, herunder nedsat insulinfølsomhed og fedme. Denne viden vil potentielt kunne bane vejen for nye behandlingsmuligheder og nedbringe sygeligheden og dødeligheden blandt disse kvinder.

Endelig skal der i de kommende år forskes i appetitregulering, insulinfølsomhed i muskler forbindelse med træning og brugerinvolvering af personer med diabetes samt deres pårørende.

Bevillingsmodtagerne skal arbejde med base på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Steno Diabetes Center Aarhus, Steno Diabetes Center Copenhagen, Psykiatrisk Center, Glostrup samt Hvidovre Hospital.

I december poster vi løbende videoer, hvor unge forskere fortæller om deres nuværende forskningsprojekter. Videoerne er afslutningen på et kursus i forskningsformidling, som Diabetesforeningen har arrangeret i samarbejde med Danish Diabetes Academy.