Diabetes-dilemma i Sara & Monopolet skaber debat

Dilemmaet går på, hvorvidt det er en god idé at tage kage med til bedstefar på plejehjemmet, når han har diabetes. Anne Sander fra Diabetesforeningen mener, at der mangler vigtig info, for at diskussionen ikke bidrager til yderligere stigmatisering og fordomme om mennesker med diabetes.

Monopolet Til Nyhed
18. februar 2021 | Af Sara Hartmann Sivertsen shs@diabetes.dk
Stine Blogger
Stine Bjerre Herdel kan ofte blive frustreret over at høre folk udtale sig skråsikkert om, hvad man bør spise, når man har diabetes.

– Som mor til et barn med diabetes (type 1), bliver jeg ofte frustreret og træt af at høre folk udtale sig skråsikkert og helt fejlagtigt om, hvad diabetikere må og bør, og hvad der er godt for dem og ikke godt for dem. For det har betydning for rigtig mange mennesker med den sygdom. Herunder min datter.

Sådan skriver Stine Bjerre Herdel, der er mor til Milla, der fik konstateret type 1-diabetes som 6-årig, på Diabetes Stories, Diabetesforeningens blog.  

Hun får opbakning fra Line Maria Sørup, der fik konstateret type 2-diabetes, da hun var 34 år.

– Hele tanken om, at andres mening er vigtig, må stamme fra, at det stadig er en sandhed i folkemunde, at diabetikere fik diagnosen, fordi de var for uansvarlige til at leve lige så sundt som andre, og derfor har familie og samfund nu ret til at umyndiggøre dem, skriver hun på Diabetes Stories

Dilemma mangler vigtig info 

Line Maria Blogger
Line Maria Sørup, der selv har type 2-diabetes, skrev et blogindlæg, efter hun havde hørt Sara og Monopolet i lørdags.

Dilemmaet i Sara & Monopolet går på, hvorvidt det er en god idé at tage kage med til bedstefar på plejehjemmet, når han har diabetes.

Vi får at vide, at sidst barnebarnet og kæresten besøgte bedstefaren, havde hans sygeplejerske kommenteret på, at hans blodsukker var for højt. Den dag havde de kage med – en kage, som bedstefarens datter/barnebarnets mor havde givet dem med. 

Barnebarnet og kæresten ønsker nu at tage noget sukkerfrit med for at tage hensyn og vise omsorg til bedstefaren, men det, synes datteren/barnebarnets mor, er en dårlig idé. Hun mener, at hendes far skal nyde sin sidste tid og spise kage med sit barnebarn.

– Faktisk er det et super fint dilemma, og jeg kan godt se værdien i, at diabetes bliver taget op i et populært radioprogram som Sara & Monopolet. Der mangler dog noget virkelig vigtig info, for at diskussionen kan hjælpe familien – og for at programmet ikke bidrager til yderligere stigmatisering og fordomme om de flere end 280.000 danskere, der lever med diabetes, siger Anne Sander, udviklingschef i Diabetesforeningen.

Diabetes – en kompliceret sygdom

Anne Sander peger på, at det ville højne diskussionen, hvis vi vidste, hvilken type diabetes bedstefaren har, hvilken behandling han får, og om bedstefaren er frisk af sind, så man kan spørge ham selv, hvad han ønsker.

Anne Sander Web
Anne Sander, Diabetesforeningens udviklingschef, mener, det er et super fint dilemma, der bliver taget op i Sara og Monopolet, men hun savner de vigtige nuancer om diabetes.

Derudover pointerer hun, at diabetes er en kompleks sygdom, som kræver afsindigt meget af den, der har fået sygdommen – og de pårørende, hvis der eksempelvis er tale om et barn, der har type 1-diabetes.

Hun fortæller, at livet ofte bliver fyldt med dilemmaer, når man får diabetes. Men at det er nogle helt andre dilemmaer end dem, folk uden diabetes inde på livet forestiller sig.

– Vi oplever, at det, der fylder negativt hos mennesker med diabetes, ofte er omverdenenes manglende forståelse og velmenende råd, som i mange tilfælde er helt forkerte og bygger på fordomme og uvidenhed. Mange fortæller, at de jævnligt får kommentarer som: ”Er du sikker på, at du bør spise det der, når du har diabetes?” eller får en hentydning til, at de har fået diabetes, fordi de har haft en dårlig livsstil. Det er kommentarer, der sårer, siger Anne Sander og fortsætter:

– Jeg ville ønske, at diabetes var så simpel en sygdom, at dilemmaerne handlede om, hvorvidt man skal spise kage med eller uden sukker – eller skifte kagen ud med en rejemad. Sådan er det desværre ikke, uanset hvilken type diabetes vi taler om, og hvilken behandling man får, så er det at skulle styre sit blodsukker døgnet rundt en rigtig stor og individuel opgave.

Radioprogrammet Sara & Monopolet har fået mange henvendelser, efter det tog lørdagens diabetes-dilemma op. Radiovært Sara Bro skriver blandt andet følgende på programmets facebookside:

– Jeg er rigtig glad for, at I gør opmærksom på misforståelser i programmet, det er vigtigt. Og kun sådan bliver vi bedre og mere oplyste. Tak!

Læs hele opslaget her.