Få det bedste ud af din behandling

Den medicinske behandling til type 2-diabetes har de sidste par år været i rivende udvikling. Derfor kan du med fordel tale med din læge om, du får den rigtige medicin.

Tal Med Din Læge Artikel
24. november 2021 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Har du været på apoteket for nylig? Så har du måske set, at Diabetesforeningen netop i disse uger har en kampagne kørende på informationsskærmene på en række af landets apoteker, hvor vi sætter fokus på vores vejledning Hjertet og diabetes og understreger vigtigheden af at tale med din læge om den medicin, du får.

Hjerte-kar-sygdom er den hyppigste følgesygdom til diabetes, og netop derfor er hjertet centrum i kampagnen.

- Det kan være meget alvorligt, hvis først du udvikler hjerte-kar-sygdom, og der findes forskellige medicinske muligheder, der virker forebyggende både mod hjertesygdom og i nogle tilfælde også mod nyresygdom. Derfor sætter vi fokus på, at man skal tale med sin læge om sin medicin – også selvom man synes, at ens behandling fungerer fint, siger Tanja Thybo, forskningsleder i Diabetesforeningen.

Forside: Hjertet og Diabetes

Få mere viden

Hent Diabetesforeningens vejledning "Hjertet og diabetes" gratis i Diabetesforeningens netbutik.

Noget medicin kan også beskytte hjerte og nyrer

Netop den diabetesmedicin, der også kan have gavnlige effekter på andre sygdomme eller virke forbyggende mod at udvikle dem, er også i fokus hos Peter Rossing, forskningsleder, professor og overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen og medlem af Diabetesrådet og Diabetesforeningens forskningsudvalg.

I en nyhed på sundhedspolitisktidsskrift.dk sætter han blandt andet fokus på SGLT-2-hæmmere, GLP1-receptor-angonister og en ny medicin, Finerenon, der forventes godkendt i EU senest ved årsskiftet. Medicintyperne har alle vist gavnlig effekt i behandling mod hjerteproblemer og/eller nyreproblemer.

- Det kunne være en god ide at behandle flere for at nedsætte risikoen og forebygge for helt at undgå nyresygdom, men at behandle alle patienter med type 2-diabetes vil nok være en form for over-kill. Vi skal finde en balance, hvor vi nedsætter risikoen for nyresygdom og hjertesvigt blandt dem, hvor det er relevant, siger professor Peter Rossing til Sundhedspolitisk Tidsskrift og peger på, at risikofaktorer som højt kolesteroltal, højt blodtryk og familiesygdom vil være relevante til at udpege patienter i forhøjet risiko.

Læs mere i nyheden på Sundhedspolitisk Tidsskrift

Behandlere har også et ansvar

Det er vigtigt, at mennesker med diabetes taler med deres læge. Men forskningsleder i Diabetesforeningen, Tanja Thybo, understreger, at ansvaret for samtalen også ligger hos behandlerne, der har en vigtig opgave i at sikre, at deres patienter får den bedste behandling.

- Det er vigtigt, at man som behandler holder sig opdateret på nye typer medicin eller nye godkendelser til eksisterende medicin, så man for eksempel kan sætte ind med en forebyggende behandling hos patienter, der er i risiko for hjerte-kar-sygdom. Det kan bogstavelig talt være livsnødvendigt, siger Tanja Thybo, forskningsleder i Diabetesforeningen.

Diabetesforeningens Hjertet og diabetes-kampagne på apotekerne slutter i denne uge, men budskabet er en evergreen. Der udvikles hele tiden ny og bedre medicin, og du kan med fordel gøre det til en vane at tage en samtale med din læge om din medicin.

Diabetesforeningen har lavet en overskuelig oversigt over de forskellige typer diabetesmedicin, som du nemt kan printe og hænge op:

image-text
Grafik: Kend din medicin, type 2-diabetes

Hvordan virker min diabetesmedicin?

Hent illustrationen og få overblik over din diabetesmedicin – og se, hvilke medicintyper der har hjertebeskyttende og/eller nyrebeskyttende effekt.