Derfor skal du gå: "Jeg er megaglad efter en gåtur"

Diabetesforeningens nye motionsevent TeamWalk går for en fremtid uden diabetes. Professor Bente Klarlund Pedersen fortæller om, hvorfor danskerne skal ud at gå. TeamWalk-deltageren Liselotte Larsen sætter ord på alt det, vandring giver hende, og hvorfor hun deltager i TeamWalk.

8506103 WEB
17. maj 2022 | Af Ninett Rohde Brandt, Foto: Les Kaner og Nils Meilvang nrb@diabetes.dk

Diabetesforeningens nye motionsevent TeamWalk bygger på at gå tur sammen, store filosoffer fremhæver det at gå en tur som noget særligt, og i 2018 udgav Bente Klarlund, professor, overlæge og leder for Center for Aktiv Sundhed, en hel bog om at gå. Diabetesmagasinet har talt med Bente Klarlund om, hvorfor danskerne skal ud at gå.

Hvorfor skal vi gå?

Det er vigtigt for os alle sammen at bevæge os for at holde os raske både fysisk og mentalt. Når jeg fremhæver gang, er det ikke, fordi det at gå er bedre for den fysiske sundhed, end det er at cykle, løbe eller spille golf. Rigtig mange mennesker står bare af over for hårdere motionsformer. Men langt de fleste mennesker kan sætte det ene ben foran det andet.

Bente Klarlund Fotograf Les Kaner 2 WEB
Bente Klarlund Pedersen, overlæge på Rigshospitalet, professor i integrativ medicin, leder af TrygFondens Center for aktiv sundhed og forfatter til ”Gå-bogen: Gå, så går det nok”. Foto: Les Kaner.

Gavner gåturen fysisk sundhed?

Når du går, hjælper du din krop til bedre at regulere stofskiftet. Det giver bedre appetitregulering. Det er godt for kredsløbet, især hvis man får pulsen op ved at gå i bakket terræn eller går hurtigt til det punkt, hvor det bliver lidt anstrengt at tale. Man brænder selvfølgelig også nogle kalorier, men hvis man prøver at tabe sig og begynder at tælle, hvor mange kalorier man omsætter på en tur, så kan man godt få en følelse af, at der er lang vej igen. Men man skal ikke glemme den indirekte, meget vigtige effekt, som gåturen har på ens appetitregulering.

Er der særligt positive effekter for mennesker med diabetes?

Har man type 2-diabetes, hjælper gåturen til at opnå et mere stabilt blodsukker. Hvis man er overvægtig, hjælper gåturen til at reducere det fedt, der sidder omkring de indre organer. Gang er også en mere skånsom motionsform, hvis man er overvægtig, end løb for eksempel er, da gang ikke på samme måde belaster leddene. Når man motionerer ved at gå, har det en positiv effekt på blodtrykket. Det nedsætter dermed risikoen for at udvikle alvorlige hjertesygdomme, som man har øget risiko for, når man har diabetes.

Jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.

– Søren Kierkegaard, filosof

Personer med type 1-diabetes vil få den samme positive effekt på deres sundhed af at gå, som den almene befolkning får. Gåturen kan påvirke den del af blodsukkerreguleringen, som er relateret til insulinresistens, men det vil ikke påvirke bugspytkirtlens evne til at udskille insulin. Men risikoen for at få for lavt blodsukker for personer med type 1-diabetes er ikke lige så stor ved en motionsform som gang, som den er ved mere hård motion.

Hvor meget skal man gå?

Undersøgelser viser, at hvis man går i raskt tempo i godt 30 minutter om dagen, så nedsætter man sin risiko for tidlig død med 30 procent. Det gælder for alle. Hvis man til gengæld vil gå som led i behandling af diabetes, så skal der mere til. Her kan vi se en betydelig effekt på kredsløbet, konditionen, blodsukkerreguleringen og reduktionen af fedt omkring organerne, hvis man kommer op og går en times intervalgang om dagen, hvor man går skiftevis tre minutter langsomt, tre minutter hurtigt.

image-text

Bliv en del af diabetesbevægelsen

I TeamWalk får du et meningsfuldt fællesskab med masser af gode vandreoplevelser i ind- og udland, Samtidig gør du en forskel for mennesker med diabetes.

Hvis man arbejder på at opnå et varigt vægttab, så er der meget velfunderede studier, der viser, at 96 procent af dem, der har opnået det vægttab, de ønskede, og formået at holde det stabilt i et år, de gik en time hver dag. Men hvis man ikke har mulighed for at gå 30 minutter til en time om dagen, er det stadig godt at komme ud at gå. Der er lavet store undersøgelser, der viser, at selv det at gå i 15-20 minutter har en målbar effekt. Der kan man sagtens starte.

Gavner en gåtur det mentale?

Den danske filosof Søren Kierkegaard sagde: ”Jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den”. Og det at gå nedsætter faktisk risikoen for angst, stress og depression. Det er vigtigt at understrege, at det ikke kan bruges som behandling for de her sygdomme. Men det at være i bevægelse i det hele taget, stabiliserer humøret. Noget tyder på, at det udløser nogle af de centrale glædeshormoner som serotonin og dopamin, og de hormoner er med til at give en følelse af belønning, tilfredshed og glæde.

image-text
Teamwalk Playliste Upsell

Lyden af TeamWalk

Kan du lide at gå? Diabetesforeningen har lavet en playliste på halvanden time med fede sange om at vandre. Find den officielle TeamWalk-playliste på Spotify.

Kræver det noget særligt at starte?

Nej, man skal lave en aftale med sig selv om at gøre det, man kan også aftale det med en makker. Ellers skal man bare have et par sko på, åbne sin dør og gå afsted. Man kan gå i alt slags tøj, og de fleste har behov for at komme fra et sted til et andet på et tidspunkt, og der kan man jo gå i stedet for at tage bilen. Når vi taler om vandring, taler mange om det, som om det skal foregå i naturen, men så kan det blive en forhindring, fordi man skal køre et sted hen for at få de rammer. Men man kan gå alle steder. Jeg er selv glad for at gå i byen til og fra arbejde.

Hvad gør man, hvis det er svært?

Hvis det er svært at komme i gang, kan man sætte sig et mål. Hvis man starter et sted, hvor man er meget inaktiv, så kan man sætte sig et mål om, at man skal nå at gå 3.000 skridt om dagen, og så efter nogle uger kan man sætte sig et nyt mål. Det kan blive en lille konkurrence med dig selv. Jeg har talt skridt de sidste 20 år, fordi det motiverer mig til at prioritere det i mit travle liv. Et projekt som TeamWalk kan også være en god indgang, fordi det samler folk i vandrefællesskaber. Vi ved, at det at gå sammen hjælper mange til at blive ved med at gå.

Mød en deltager på TeamWalk: "Jeg er megaglad efter en gåtur"

Liselotte Larsen er en del af TeamWalk-holdet i København. Se billederne fra holdets gåtur rundt om Utterslev Mose en forårsaften i maj, og læs Liselotte Larsen refleksioner om at støtte diabetessagen, vandre i naturen og gå i et fællesskab.

8506092 WEB
I TeamWalk mødes mennesker med og uden diabetes og bliver klogere sammen. Samtidig gør vi en forskel, mens vi går, siger Liselotte Larsen, 65 år. Hun arbejder i Unesco som pædagogisk konsulent og i Børns Vilkår som trivselskonsulent og underviser i børns rettigheder og ensomhed.
8506224 WEB
Jeg har flere gange i mit arbejdsliv og mit privatliv mødt mennesker med diabetes og hørt og set, hvordan det påvirker dem. Diabetes er jo et livsvilkår, der pludselig kan blive gældende for rigtig mange. Der er så meget, vi ikke ved om det, men noget, der overraskede mig, er, hvor mange vi er der potentielt kan risikere at få diabetes. Den udvikling, der tegner sig, er virkelig en øjenåbner, siger Liselotte Larsen, der er kvinden i blå jakke og solbriller.
8506153 WEB
For mig er en gåtur fysisk og psykiske velvære. Jeg får ondt i min krop, hvis ikke jeg bevæger mig. Gåturen er en god måde at opleve verden på. Man ser ting, man ellers ikke ville se, hvis man sad i en bil. Jeg føler også, at mine tanker falder på plads, når jeg går. Der er noget meditativt i det. Jeg håber, jeg kan gå, til jeg ikke skal være her mere.
8506237 WEB
Jeg har haft nogle virkelig gode gåture med TeamWalk. Vi gik på et tidspunkt en lang tur sammen, hvor vi bare gik og kiggede på naturen, lærte nye mennesker at kende og fik nye input. Vi grinede og hyggede os, og da turen var slut, drak vi kaffe og te og snakkede om, at vi havde været glade for at gå sammen. Jeg har været megaglad, når jeg er kommet hjem efter en gåtur med TeamWalk!
8506166A WEB
Det er svært at sætte ét ord på det at vandre, for det afhænger af situationen. Men at man får en god fornemmelse i kroppen og får det godt – det kan jeg i hvert fald sige.
8506196 WEB
Når vi skal til Mallorca i september, glæder jeg mig til at opleve den smukke natur og derefter sidde om aftenen og få et glas vin eller cava og snakke dagen igennem med de andre TeamWalk-deltagere.