Diabetesforeningen går forrest i fællesskabets og en god sags tjeneste

Storslåede vandreoplevelser, nærvær og stærkt fællesskab til fordel for diabetessagen. Det er ingredienserne i Diabetesforeningens nye landsdækkende motionsevent TeamWalk, der skal inspirere til et aktivt liv og samtidig støtte arbejdet for et godt liv med diabetes og en fremtid uden.

TeamWalk logo
01. februar 2022 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

Efter snart to år i pandemiens skygge med isolation og ensomhed til følge, skyder Diabetesforeningen 2022 i gang med ambitionen om at sætte Danmark i bevægelse for fællesskabets og diabetessagens skyld. Med det nye landsdækkende event TeamWalk kan alle danskere uanset erfaring med vandring melde sig til og blive en del af lokale fællesskaber, der gennem foråret og sommeren vandrer sammen i de danske landskaber. Målet er at blive klar til finalen, som er en seks dage lang vandretur på Mallorca.

– Gennem 20 år har cykelentusiaster årligt indtaget de danske landeveje i deres gule hold, når de cyklede penge ind til fordel for børn med kræft. Med TeamWalk ønsker Diabetesforeningen ligeledes at hylde motion og fællesskab og samtidig støtte arbejdet for at sikre et godt liv med diabetes samt en fremtid uden. Her handler det dog om at snøre vandrestøvlerne, forklarer Diabetesforeningens administrerende direktør Claus Richter.

Læs mere om TeamWalk

Hvorfor vandring?

Du har måske hørt om de 10.000 daglige skridt, men hvorfor er det så godt at gå? Bente Klarlund, overlæge på Rigshospitalet, professor i integrativ medicin, leder af TrygFondens Center for aktiv sundhed samt forfatter til flere bøger blandt andet bestselleren ’Gå-bogen: Gå, så går det nok’ udtaler om TeamWalk, vandring og fordelene for alle med eller uden diabetes:

– Der er al mulig god grund til at prioritere vandre- og gåture, for forskningen viser, at det stabiliserer humøret, bidrager til velvære og glæde samt påvirker angst, stress og koncentrationsevnen positivt. Når vi taler om type 2-diabetes, er der desuden solid dokumentation for, at du kan nedsætte din risiko for at få den kroniske sygdom, hvis du gør gåture til en daglig rutine. De sænker desuden risikoen for alvorlige følgesygdomme, hvis du allerede lever med type 2-diabetes. Ligesom gåturen bidrager til at påvirke blodsukkeret positivt.

Mikael Kamber, vært på TV 2 Nyhederne, foredragsholder og forfatter til flere bøger – senest bogen ’Gå godt’, som netop er udkommet, fortæller om, hvorfor der er en dyb sammenhæng mellem det at gå – og det at det går godt:

Med de indsamlede penge fra TeamWalk vil Diabetesforeningen både hjælpe børn og familier til en bedre hverdag med type 1-diabetes, ligesom der skal sættes fokus på forskning og forebyggelse af type 2-diabetes

Til støtte for en vigtig sag

Der er brug for hver en indsamlet krone, for tallene viser en bekymrende virkelighed. I Danmark er der dagligt et barn, der bliver diagnosticeret med type 1-diabetes, som vi endnu ikke kan kurere eller forebygge. Og retter man blikket mod udviklingen af type 2-diabetes, trækker den dybe rynker i panden:

– Diabetes er en folkesygdom i eksplosiv vækst. Vi ser ind i noget nær en fordobling af danskere med diabetes i løbet af de næste 10 år. Vi ved også, at 76.000 danskere lige nu går rundt med en uopdaget type 2-diabetes, mens 360.000 har prædiabetes uden at vide det, som betyder, at de er i høj risiko for at udvikle den kroniske sygdom. Her er tidlig opsporing og fokus på kost og motion nogle af de bedste værktøjer, vi har. Ingen skal være alene med diabetes, derfor vil vi ud at gå sammen, fortæller Claus Richter og fortsætter:

– Med de indsamlede penge fra TeamWalk vil Diabetesforeningen både hjælpe børn og familier til en bedre hverdag med type 1-diabetes, ligesom der skal sættes fokus på forskning og forebyggelse af type 2-diabetes. Vi håber, at rigtig mange har lyst til at gå med, så vi kan få sat Danmark i bevægelse for fællesskabet og den gode sags skyld.

Frem mod 2030 vil antallet af danskere, der diagnosticeres med type 2-diabetes være vokset fra de nuværende 252.000 til 420.000.

Mød en deltager i TeamWalk

Helle Bang bor i Søborg og har som en af de første tilmeldt sig TeamWalk. Diabetesforeningen har stillet Helle tre skarpe om hendes deltagelse:

Spørgsmål og svar

  Spørgsmål og svar
 • Hvorfor har du valgt at deltage i TeamWalk?

  + -

  – Jeg hørte første gang om TeamWalk gennem min ven Carl Erik Dalbøge. Hans tanker omkring vandreture og samarbejdet med Diabetesforeningen, fik mig med det samme til at tænke, at jeg sagtens kunne se mig selv som en del af det projekt. Jeg har i 10 år været en del af Team Rynkeby, hvor vi har cyklet til Paris og samlet penge ind til Børnecancerfonden, så det at være en del af noget større, hvor man både gør noget godt for sig selv og for andre ligger mit hjerte nært.

  – Jeg ser TeamWalk give mange mennesker den samme mulighed. Det at gå og vandre er en god mulighed for, at endnu flere både som familie, enlig, ung og ældre kan få et aktivt liv i fællesskab med andre. Mangfoldigheden vil også være med til at give deltageren en unik oplevelse, og samtidig er vi med til at sætte fokus på Diabetesforeningens store arbejde med at hjælpe mennesker med diabetes.

  – Flere og flere udvikler type 2-diabetes, og dermed kommer der også flere mennesker, der udvikler senfølger og skal leve med dem. Som samfund bliver det en enorm opgave, som vi bedst løser ved at være på forkant og hjælpe Diabetesforeningen med at sætte fokus på, hvad vi hver især selv kan gøre alene og sammen.

 • Hvad håber du at få ud af TeamWalk?

  + -

  – Det at deltage i TeamWalk, håber jeg, vil give mig mulighed for at hjælpe rigtig mange mennesker i fremtiden. Jeg glæder mig til at være med til at skabe et netværk og et sammenhold, der udover en fantastisk oplevelse, udbreder budskabet om sygdommen og vores eget ansvar og mulighed for at skabe en bedre fremtid. Så glæder jeg mig til mange skønne gåture, der skal ende ud i en enestående smuk og forhåbentlig fantastisk vandretur på Mallorca sammen med andre mennesker, der deler min passion om at hjælpe andre og/eller hjælpe sig selv.

 • Hvad er en god gåtur for dig?

  + -

  – En god gåtur for mig betyder rigtig meget. Jeg går næsten dagligt en tur i skoven med mine to skønne golden retrievere, som er lige så glade for gåture som jeg selv. Specielt efter en stressende arbejdsdag er det så dejligt at kunne lade tankerne flyve afsted, mens man bare nyder naturen og det at være ude. Gåture virker afstressende, hvis de nydes uden en telefon. Og så elsker jeg den tid vi går i møde - nemlig foråret, hvor man hver dag kan se skoven ændre form og farve.

TeamWalk logo

TeamWalk - Gå for en fremtid uden diabetes

Vær med i en landsdækkende begivenhed, som byder på storslåede vandreoplevelser på den smukke vandrerute GR 221 på Mallorca, nærvær, stærkt fællesskab og støtte til en god sag.

Læs mere om TeamWalk