Diabetesforeningen: Sådan bør vi behandle personer, der får type 2-diabetes

I Diabetesforeningen kæmper vi for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt kunne helbrede den. Og hver evig eneste dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Læs, hvad Diabetesforeningens administrerende direktør, Claus Richter, ville forvente, hvis han fik type 2-diabetes.

10 Adm.Dir. I Diabetesforeningen Claus Richter. Foto Nils Meilvang WEB
08. juni 2022 | Af Rasmus Carlsen nrb@diabetes.dk

Hvis jeg fik type 2-diabetes, ville jeg forvente, at ...

... jeg fik den rette viden og de rette redskaber på det rigtige tidspunkt for at kunne bremse sygdommen.

Fordi vi véd, hvad der virker, og fordi vi ser mange gode eksempler på mennesker, der lærer at handle på deres type 2-diabetes. Men vi ved desværre også, at alt for mange føler sig overladt til selv at håndtere sygdommen, og at for få får den rette støtte og hjælp fra start. Vi véd, at tidlig indsats virker, og at den løfter livskvaliteten og forebygger de alvorlige følgesygdomme, man kan få, når man har diabetes.

Derfor foreslår Diabetesforeningen et opgør med vilkårlig behandling og et løft af kvaliteten med nationale kvalitetsplaner, og at vi bruger kræftområdet som inspiration. Her har man gjort op med manglende sammenhæng i forløb ved at tilbyde pakkeforløb med tidsfrister og patientrettigheder, der har gjort det forpligtende.

Se Diabetesforeningens forslag til pakkeforløb her.

Fakta

Fakta om diabetes

I dag lever 252.000 danskere med type 2-diabetes.

I 2030 vil 467.000 danskere – mere end 8 procent af befolkningen – have diabetes. Og mange vil først være opdaget, når alvorlige og livsforkortende følgevirkninger som hjerte-kar-sygdomme allerede har sat sine spor. Det betyder, at mindst to millioner danskere vil leve med sygdommen tæt inde på livet. Enten som patient eller pårørende.

Diabetes koster 31 mia. kr. om året.

Behandlingen af type 2-diabetes foregår som oftest hos den praktiserende læge. Her får kun 14 procent i dag en digital forløbsplan, som skal give hjælp til bedre mestring af sygdommen og sikre kommunikation mellem almen praksis, de kommunale tilbud og sygehuset.

At lære at styre sit blodsukker med kost og motion er afgørende elementer i behandlingen af type 2-diabetes, men kun 25 procent af alle med type 2-diabetes har fået tilbud om kostvejledning og motion i deres kommune.


Kilde: Livet med diabetes, Diabetesforeningen 2021