En sejr i diabeteskampen: Ankestyrelsen omgør fire sager om tildeling af sensorbaserede glukosemålere

Fire mennesker med diabetes har fået tildelt en sensorbaseret glukosemåler som hjælpemiddel, efter Ankestyrelsen i juni omgjorde styrelsen egne afgørelser i deres sager. Det sker efter Diabetesforeningen tog kampen med Ankestyrelsen på vegne af medlemmerne.

Ny Om Sensorer
08. december 2022 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

I juni 2022 kunne fire mennesker med diabetes fejre, at de endelig kunne få en sensorbaseret glukosemåler som hjælpemiddel. Det skete efter Diabetesforeningen tog kampen med Ankestyrelsen, hvilket resulterede i, at styrelsen nu har omgjort de fire klagesager, hvor styrelsen i første omgang havde givet medhold til kommunen. Omgørelserne betyder, at Ankestyrelsen nu giver medhold til de fire mennesker med diabetes i deres klager, og at de skal have tildelt en sensorbaseret glukosemåler som hjælpemiddel.

– Vi kunne ikke forstå Ankestyrelsens afgørelser i de her sager, og vi så et behov for at gøre opmærksom på den diskrepans, vi og vores medlemmer oplevede, fordi de her afgørelser havde store konsekvenser for medlemmernes liv, siger Karsten Dyrebjerg, socialrådgiver i Diabetesforeningen.

Derfor gik Diabetesforeningen ind i sagerne.

Årsagen til de fire omgørelser skal findes tilbage i 2017, hvor Ankestyrelsen offentliggjorde en såkaldt principmeddelelse på området for sensorbaserede glukosemålere. En principmeddelelse er en rettesnor for senere afgørelser i for eksempel kommuner, som Ankestyrelsen formulerer, hvis de over længere tid oplever, at sager indenfor samme område bliver håndteret meget forskelligt, og der kan være tvivl om, hvordan en specifik lovregel skal anvendes.

Dette var tilfældet for området for sensorbaserede glukosemålere, hvilket motiverede Ankestyrelsen til at lave en principmeddelelse om det i 2017.

Diabetesforeningen tog kampen

Efterhånden som Diabetesforeningen blev bekendt med flere og flere sager, der virkede til at være i strid med Ankestyrelsens principmeddelelse, stod det klart, at der var behov for at skride til handling.

– Vi sendte i alt Ankestyrelsen otte sager, vi havde modtaget fra vores medlemmer gennem årene, hvor vi vurderede, at der var tale om en fejlvurdering i sagen, siger Karsten Dyrebjerg.

Ankestyrelsen besluttede at omgøre deres egne afgørelser i fire af de otte sager. Og det betød, at fire mennesker med diabetes i juni 2022 åbnede deres E-Boks til den glædelige nyhed, der resulterede i, at de nu fik tildelt en sensorbaseret glukosemåler som hjælpemiddel.

– Det blev vi selvfølgelig rigtig glade for at høre, fordi de her fire medlemmer nu får det, de har retmæssigt krav på, siger Karsten Dyrebjerg.

Foreningen står klar til at hjælpe

Sagen giver grund til fejring, men Karsten Dyrebjerg understreger, at hvis det stod til Diabetesforeningen burde det slet ikke være en kamp at få adgang til en sensorbaseret glukosemåler. Ikke desto mindre understreger sagen, hvorfor det kan være en god idé kontakte Diabetesforeningen, hvis man står og skal have behandlet en sag om eksempelvis hjælpemidler.

– Vi vil gerne opfordre vores medlemmer til at kontakte os så tidligt som muligt i sådan nogle processer. Vi kender systemet og kan hurtigt få overblik over relevant lovgivning, principmeddelelser, bekendtgørelser eller andet relevant information, der kan styrke medlemmernes ansøgninger helt fra starten. Men selv hvis man for eksempel allerede har fået afgjort sin sag i Ankestyrelsen, så kan det alligevel være værd at kontakte os, hvis man mener, at der er sket en fejl, siger Karsten Dyrebjerg og tilføjer:

– Det er ikke sikkert, der altid er noget at gøre. Men nogle gange er der, det viser den her sag jo.

image-text
Fem Diabetesrådgivere

Diabetes skal ikke være en kamp

Rådgiverne hjælper dig med diabetes inde på livet

I Diabetesforeningen kæmper vi hver dag for, at diabetes ikke skal være en kamp. Det gør vi blandt andet i rådgivning, hvor 10 dygtige fagpersoner sidder klar til at hjælpe.