Jeg fik troen på, at vi ville komme i mål

Da Louise Meldal fik brug for hjælp fra kommunen, viste det sig at være sværere end forventet at få den rette hjælp. Med Diabetesforeningen i ryggen tog hun sagen op – og fik medhold.

Louise Meldal og datter
12. juli 2022 | Af Ninett Rohde Brandt. Foto: Nils Meilvang nrb@diabetes.dk

I flere måneder stod Louise Meldal, der er alenemor med to børn, op om natten for at holde styr på sin datters diabetes. Til sidst blev presset over manglende søvn og ingen at dele den store diabetesopgave med for meget for Louise Meldal, der selv lever med type 1-diabetes. Hun blev sygemeldt med en belastningsreaktion og endte med at få en fyreseddel.

– Mit arbejde havde brug for, at jeg vendte tilbage på 37 timer. Men Theas diabetes krævede og kræver stadig, at hun får en masse støtte og hjælp, så det var umuligt for mig, siger Louise Meldal, der var sygemeldt fra midten af april til midten af september.

Allerede i april forsøgte hun at søge kommunen om kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Det bliver starten på en lang række af ansøgninger, afslag og klager.

– Jeg var tæt på at give op. Jeg var oppe om natten mindst én gang i lang tid for at holde styr på Theas blodsukker, og jeg var så træt af at diskutere med kommunen. Men på en eller anden måde fandt jeg energien til at give det et sidste forsøg – så jeg ringede til Diabetesforeningen.

Vi skal nok hjælpe dig

I Diabetesforeningen sidder Diabetesrådgiverne klar til at tage imod medlemmernes henvendelser. Der er blandt andet diætister, en diabetessygeplejerske – og socialrådgivere.

– Da jeg kontaktede Diabetesforeningen, fik jeg med det samme fuld opbakning. De sagde: ”Det er det her, vi er her for. Vi skal nok hjælpe dig”. Det var så dejligt at blive mødt med, efter jeg i lang tid havde følt, at jeg bare blev mødt af en mur.

Det blev socialrådgiver Susanne Degrande, der tog imod Louise Meldals sag. Over de efterfølgende måneder bistod hun Louise Meldal i sit forsøg på at få sin ret til kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.

Fair sagsbehandling

Først og fremmest sørgede Susanne Degrande for at hjælpe Louise Meldal med at få en fair sagsbehandling.

– Hun hjalp mig med at forstå loven og reglerne for sagsbehandling, og hvilke krav jeg kunne stille. Det havde jeg ikke kræfterne til at sætte mig ind i, siger Louise Meldal.

– Hun lavede et fuldt overblik over sagen og forløbet med overskrifter. Og hun hjalp mig med at formulere klager til kommunen og sørgede for, at jeg brugte de rigtige formuleringer og henviste til de rigtige paragraffer.

Afgørende opbakning

For Louise Meldal var det ikke kun den faglige sparring, der havde betydning.

Det betød lige så meget at få opbakning fra en person, der kendte reglerne og forstod systemet.

– Det gav mig følelsen af ”okay, nu overlever jeg, nu kommer jeg igennem det”. Det betød så meget for mig, at nogen med faglig viden anerkendte, at jeg havde ret til hjælp, siger Louise Meldal.

Men hvordan endte det så?

Thea Meldal viser sin pumpe
Thea Meldal, 10 år, fik konstateret type 1-diabetes i januar 2020 og fik insulinpumpe den 29. september 2021.

Efter måneders sagsbehandling sendte kommunen i oktober 2021 Louise Meldal en afgørelse og gav for første gang Louise Meldal medhold og imødekom hendes ansøgning om kompensation for tabt arbejdsfortjeneste for hele september samt for varig nedsat arbejdstid fra 37 til 32 timer om ugen til at hjælpe datteren Thea med hendes diabetes.

– På grund af den hjælp, jeg fik fra Diabetesforeningen, kunne kommunen ikke gøre andet end at give mig medhold.

Afgørelsen har stor betydning for Louise Meldals økonomi, og den har givet hende det nødvendige råderum til at være der for sin datter og hjælpe hende med at håndtere hendes diabetes.

Louise Meldal
Louise Meldal, 42 år, har type 1-diabetes. Fik insulinpumpe den 3. september 2021. Skilt. Har to børn, 10-årige Thea, der har type 1-diabetes, og en søn på 6 år. Har begge børn boende hos sig fuldtid. Uddannet farmakonom. Arbejdede 37 timer, før der opstod problemer med Theas diabetes. Arbejder nu 32 timer på nedsat tid på grund af datterens diabetes. H ar været medlem af Diabetesforeningen ad to omgange, senest siden 2012.

En kæmpestor sejr

Men den har også haft stor betydning for Louise Meldal på et mentalt plan.

– Jeg føler, jeg har vundet en kæmpestor sejr. Jeg er virkelig glad for, at jeg fandt den sidste energi til at ringe til Diabetesforeningen, og det er helt klart deres fortjeneste, at jeg ikke smed håndklædet i ringen. Det har givet mig et mentalt og psykisk overskud. Jeg var så tæt på at give op. Men Susanne Degrande gav mig troen på, at vi nok skulle nå i mål.

– Og nu er vi her. Jeg er så glad og lettet. Det er muligt at få sin ret igennem. Det har virkelig givet mig håb.

Fakta

Diabetesmagasinet bringer Louise Meldals historie for at oplyse om rettigheder og muligheden for at hente støtte til sin sag hos diabetesrådgiverne.

Kommunen er i dette tilfælde gjort anonym. Redaktionen.

Rådgiver Ida Astrup Jørgensen

Spørg os om alt

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.