Statsministeren og 599 andre testede deres type 2-risiko på Folkemødet

Diabetesforeningen ruller et diabetestjek ud i hele landet. Det andet stop på ruten var Folkemødet på Bornholm. Her tog 600 testen for risiko for type 2-diabetes – inklusive både Statsminister Mette Frederiksen og Heino Knudsen, formand for Region Sjælland.

Mette Frederiksen Til Folkemøde 2022
22. juni 2022 | Af Eva Tingkær nrb@diabetes.dk

Statsminister Mette Frederiksen tog et raskt kuglespil med følgesygdomme og formåede at styre uden om mange følgesygdomme, indtil det endte med en blodprop. Statsministeren kom nemlig forbi Diabetesforeningens rullende diabetestjek, som kører fra juni til Verdens Diabetesdag den 14. november med stop i 21 forskellige danske byer – og her var andet stop på bussens rute Folkemødet på Bornholm.

Og statsministeren tog også en risikotest for type 2-diabetes, som er hele formålet med bussen, der tester danskeres risiko for type 2-diabetes. I alt tog omkring 600 folkemøde-besøgende risikotesten – og Diabetesforeningen testede langtidsblodsukker på omtrent 200 af dem.

– Diabetes er en stille sygdom, man ofte ikke mærker, før det er for sent. Derfor er det vigtigt at gøre mange flere opmærksom på at teste sig selv. Type 2-diabetes kan ramme alle, og i dag har 250.000 sygdommen og i 2030 vil det være 420.000, siger forskningschef i Diabetesforeningen Tanja Thybo og fortsætter:

– Hvis man med langtidsblodsukkertesten opdager, at man har prædiabetes – som vi anslår 360.000 danskere har – kan man bremse det fra at udvikle sig, derfor er denne type test vigtige elementer i at forebygge. Og vi vil også bruge data fra bussen til at undersøge, om det kan betale sig at screene nationalt for type 2-diabetes i stil med den screening, vi har for tarmkræft i dag.

I dag får alle, der er fyldt 50 år, tilsendt et prøvesæt for tarmkræft.

200.000 danskere skal tage risikotesten online i 2022

Heino Knudsen, der er regionsrådsformand i region Sjælland, tog også risikotesten på et besøg ved bussen, hvor han og statsministeren også talte med Diabetesforeningens frivillige.

Med bussen rundt er en diætist, en motionsvejleder og en sygeplejerske. Det er gratis og kræver ingen tidsbestilling at tage imod tilbuddet, som består af en risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, som tages på stedet, og som med det samme viser det såkaldte langtidsblodsukker. Hvis det er for højt, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.

Ud over tilbuddet om at få taget risikotesten og eventuelt en blodprøve, håber Diabetesforeningen, at 200.000 danskere i løbet af 2022 vil tage en online risikotest på diabetes.dk/risikotest
Her får man også tilbudt et lille blodprøve-kit, hvis man er i risikogruppen, så man selv kan tage blodprøven og sende den til Steno Diabetes Center Copenhagen.

Udover de 600, der tog risikotesten fysisk på folkemødet, har 1.100 mennesker i samme periode på de tre dage, Folkemødet varede, været inde på Diabetesforeningens hjemmeside og tage risikotesten digitalt.

Bussens næste stop er i Maribo den 29. juni – se bussens rute her