David tog kampen op med kommunen

David Rasmussen har som den eneste i Aalborg kommune fået bevilling til en sensorbaseret glukosemåler. Vejen dertil var lang, hård og besværlig. Sådan bør det ikke være, mener han.

Mit Helbred Er Ikke Et Lotteri David WEB
08. marts 2023 | Af Tekst: Simon Festersen, Foto: Claus Bjørn Larsen sfe@diabetes.dk

Artiklen er fra medlemsmagasinet Diabetes, marts 2023

Det var et af de slags opkald, David Rasmussen sent glemmer. I røret kunne en sagsbehandler fra Aalborg Kommune fortælle, at han var blevet bevilliget en sensorbaseret glukosemåler. Straks væltede følelserne frem.

– Det var et historisk øjeblik, fordi ingen før mig havde fået bevilling, så jeg skyndte at skrive en besked til min kæreste. Helt lykkelig, og selvfølgelig med en masse glade emojis, fortæller 34-årige David Rasmussen.

Beder ikke om en Ferrari

Dermed blev der også sat punktum i hans tre år lange kamp med Aalborg Kommune. En kamp, der begyndte tilbage i 2018, da han første gang søgte om en sensor. Dengang gav kommunen ham et blankt afslag. Der skulle gå tre år – i marts 2021 – før han havde overskud til igen at give det et skud.

For mig betød det lige så meget at vinde kampen for retfærdighed.

David Rasmussen

Han nærstuderede servicelovens paragraf 112 og gentog ordene i sin ansøgning. Men alligevel fik David Rasmussen afslag – ligesom alle andre ansøgere. Aalborg Kommune betonede, at han havde det bedste og billigste hjælpemiddel til at måle blodsukker: Fingerprikkeren. Og så tændte der en ild i ham.

– Jeg blev både skuffet og vred. For det er grotesk, at vi med diabetes på den måde bliver set som en udgift snarere end som hele mennesker, der også kan give noget tilbage til samfundet. Jeg beder ikke om at få en Ferrari som handicapbil, men blot et hjælpemiddel, der kan fjerne smerterne i mine fingre.

Et stort offer

Indignationen blev David Rasmussens drivkraft. Han klagede først til kommunen, der fastholdt afslaget, siden til Ankestyrelsen. På intet tidspunkt fik han hjælp udefra, og det tærede hårdt på kræfterne.

– Jeg var hele tiden bekymret for udfaldet, og det gik blandt andet ud over min kæreste. Jeg sad meget foran computeren og dykkede ned i bekendtgørelser i stedet for at være sammen med hende. Når hun spurgte, om vi skulle se en serie, måtte jeg svare nej, det har jeg ikke tid til, for jeg skal kæmpe med kommunen. Sådan burde det jo ikke være, siger han.

På baggrund af klagen hjemsendte Ankestyrelsen sagen til Aalborg Kommune og rettede samtidig kritik af kommunen for ikke at have afdækket David Rasmussens behov godt nok.

I marts 2022 modtog han så det forløsende opkald: Aalborg Kommune havde omstødt deres afgørelse. YES. Og gevinsten var større end den sensorbaseret glukosemåler, der nu sidder på hans overarm og hver dag hjælper ham i livet med diabetes.

– For mig betød det lige så meget at vinde kampen for retfærdighed. Det var ligesom at bestige et diabetisk Mount Everest for til sidst kunne sætte flag på toppen af det.

Læs mere om Diabetesforeningens mærkesag for lige adgang til diabetesteknologi

image-text
Fem Diabetesrådgivere

Vi tager kampen sammen med dig

Kender du dine rettigheder?

Diabetesrådgiverne kan hjælpe dig, hvis du er kørt fast i en sag med kommunen.
Liv Martine Elias Munk 16X9

Borgerforslag: Støt kampen med din underskrift

Influenceren Liv Martines borgerforslag om, at alle med insulinkrævende diabetes skal have ret til en sensorbaseret glukosemåler er aktivt på Folketingets hjemmeside. Liv Martine og skuespiller Elias Munk, som også er medstiller på forslaget, har sammen været i Aftenshowet for at gøre opmærksom på kampen mod #postnummerlotteri.