Gik du glip af Diabetesforeningens første årsmøde? Se billederne her

Kongrescentret Odeon i Odense dannede rammerne om Diabetesforeningens første årsmøde. Det var en festlig dag, der blandt andet bød på musik, legatoverrækkelse og nye indsigter.

Årsmødeodense67 (1)
17. maj 2023 | Af Simon Festersen, foto: Heidi Lundsgaard sfe@diabetes.dk

Uden for kongrescentret Odeon i Odense skinnede majsolen om kap med Diabetesforeningens røde nyvaskede sundhedsbus, hvor flere af byens forbipasserende lod sig teste for type 2-diabetes. Inden for dørene bød et muntert jazzband de knap 300 gæster velkommen, ligesom der var mulighed for at besøge virksomhedsstande og blive klogere på blandt andet den seneste diabetesteknologi, mundpleje og forsikringer.

Årsmødeodense04
Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen (længst til højre) og adm. direktør, Claus Richter, tog pænt imod dagens mange gæster.
Diabeteskonference09
Hvordan holder man munden sund? Det gav Danske Tanplejere svar på ved deres stand, hvor der også blev uddelt tandpasta.
Diabeteskonference11
Diabetesforeningen har lanceret en ny tøjkollektion, og på årsmødet kunne man få det hele i hænderne og finde frem til rette størrelse.
Årsmødeodense68
Køen var lang til fotovæggen, hvor man kunne sætte skilt på sin egen personlige diabeteskamp.

Dagen bød derudover på en række spændende oplæg fra eksperter.

Første levende billede var formand for diabetesrådet og centerdirektør ved Steno Diabetes Center Aarhus, Troels Krarup Hansen, der fra scenen gjorde status på diabetesbehandling i Danmark og talte om halvt tomme og halvt fulde glas. Tomme, fordi et stigende antal danskere får diabetes. Fulde, fordi livet med diabetes forbedres. Sidstnævnte skyldes blandt andet de seneste års teknologiske landvindinger. Det vakte nysgerrigheden hos Diabetesforeningens formand og dagens sprechstallmesiter Jørgen Andersen, der ville høre, hvad vi skal forvente os mest af i fremtiden. Svaret lød: En demokratisering af adgangen til blodsukkermåling, dvs. blodsukkermåling for endnu flere danskere, hvad end det er via sensorer eller smartwatches. 

Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo løftede dernæst sløret for Diabetesforeningens nye dataværktøj Diabetestal.nu. Eller dashboard. Eller vidensportal. Eller datavarehus. Kært barn har som bekendt mange navne. Tanja Thybo forklarede, at idéen til Diabetestal.nu opstod i fraværet af svar på helt centrale spørgsmål om diabetesbehandlingen i Danmark. De svar er nu samlet ét sted, som alle har adgang til lige her: www.diabetestal.nu, og som gør det muligt at opdage tendenser og problemer i tide.

Årsmødeodense42
Tid til fordybelse. På bordene lå Diabetesforeningens nye årspublikation Diabetes i tal, der samler al relevant viden om diabetesbehandlingen anno 2023.
Årsmødeodense12
I pausen kunne man få et stykke med jazz, en kort passiar, kaffe og snacks.

Professor i almen medicin og praktiserende læge Jette Kolding Kristensen sluttede talerækken af med et oplæg om behandlingen i almen praksis, hvor hun – også i sin egen lægeklinik - møder et stigende antal mennesker med kronisk sygdom, og især type 2-diabetes, der ventes at ramme mindst 420.000 danskere i 2030. Samtidig gjorde hun forsamlingen klogere på, hvordan lægen bruger de kliniske vejledninger og årlige statusundersøgelser i mødet med patienter. Samtidig indrømmede hun, at ”der er udviklingspotentiale” i arbejdet med at udbrede de digitale forløbsplaner blandt mennesker med type 2-diabetes.

Men musikken, den fejlede bestemt ingenting, da musiker og Diabetesforeningens ambassadør Jakob Sveistrup kort før frokost indtog scenen med jysk varme og charme og sang ”There is only one you” dedikeret til sin datter med type 1-diabetes. Til stående ovationer og stor begejstring.

Årsmødeodense51
Musiker og Diabetesforeningens ambassadør Jakob Sveistrup fyrede den af akkompagneret af en guitar.

Sidste, om end meget vigtige punkt på dagens program var uddelingen af Diabetesforeningens tre forskningslegater á hver 600.000 kroner. For de penge skal tre yngre forskere nu forsøge at udvikle et legebaseret kommunikationsværktøj til konsultationer med børn med type 1-diabetes, en objektiv måltidsdagbog samt undersøge, om en mindsket mængde fedt i leveren kan være en mulig vej til remission for mennesker med type 2-diabetes.

Prismodtagere17
De tre vindere af Diabetesforeningens forskningslegater.

Skulle man være i tvivl, er fremtiden for mennesker med diabetes i dur.

Det fastslog også Diabetesforeningens formand Jørgen Andersen i sin velkomsttale til delegeretmøde, hvor der blandt andet blev valgt en ny hovedbestyrelse, og som satte punktum for Diabetesforeningens første årsmøde. Og hvilken en.

Tak for en helt igennem fantastisk dag!

Gruppefoto Web (1)

Læs mere

Et tilbageblik på året: Diabetesforeningen satte diabetessagen i bevægelse i 2022

Mød vinderne af Diabetesforeningens forskningslegater

Livet med diabetes forbedres, men stadig flere får diabetes