Diabetesforeningen: Træk lovforslag om merudgifter tilbage

For meget bøvl. For lidt fairness. Det er det, Diabetesforeningen ser i regeringens nye lovforslag om merudgifter. Det skulle have gjort tingene lettere, men bureaukratiet bliver ikke mindre, og familier med børn med type 1-diabetes risikerer at miste støtte. Diabetesforeningen siger: Lav en bedre løsning.

Ikon Medicin Insulin Penge (1)
13. marts 2025 | Af Gitte Laasby [email protected]

Hvis du har prøvet at kæmpe med regler og papirarbejde, når du skal have dækket sundhedsudgifter, så ved du, hvor frustrerende det kan være. Det er præcis dét, vi kæmper for at undgå.

Meningen med lovforslaget var at mindske bureaukratiet. Men under det nuværende forslag vil der stadig være masser af papirarbejde, og kommunerne vil have forskellige måder at implementere reglerne på, siger Eva Tingkær, vicedirektør i Diabetesforeningen.

- Fra vores rådgivning ved vi, at nogle kommuner beder borgere dokumentere alt, hvad de spiser i to uger, før de kan få hjælp. Andre steder er der faste takster. Det er ikke rimeligt, at det afhænger af, hvor du bor, siger Eva Tingkær.

Diabetesforeningen vil gerne have en mere retfærdig og automatiseret model, så alle får samme behandling uanset postnummer.

Familier med type 1-diabetesbørn bliver taberne

Lovforslaget vil forenkle reglerne ved at ensrette minimumsgrænsen for merudgifter til 555 kr. Lige nu får voksne 630 kr. og børn 476 kr. Konsekvensen ved at sætte grænsen for børn op er, at mange familier med børn med type 1-diabetes kan miste retten til støtte.

- Ændringen rammer især familier, der ligger tæt på beløbsgrænsen. Der er stor risiko for, at de ryger ud af ordningen, siger Eva Tingkær.

I Danmark lever cirka 3200 børn med type 1-diabetes. Deres forældre kæmper dagligt for at holde deres blodsukker stabilt – og det koster. Uden støtten kan det betyde flere udgifter til helt basale ting, siger hun.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at familier, der i forvejen kæmper med store økonomiske byrder, nu risikerer at miste deres kompensation for nødvendige merudgifter, tilføjer hun.

Diabetesforeningen opfordrer politikerne til at sende aftalen tilbage på værksted og bruge den nødvendige tid på at lave en bedre model.

Læs mere om forslagets betydning for børn med type 1-diabetes her

Hvad sker der nu?

Diabetesforeningen har sendt et høringssvar til Social- og Boligministeriet med vores kritik. Lovforslaget er fremsat af regeringen, SF, LA, Konservative og Radikale og skal behandles i Folketinget i april.

Hvis det vedtages, træder det i kraft 1. juli 2025.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) gennemgår i øjeblikket høringssvarene og vil så vurdere, om forslaget skal justeres.

Læs mere om reaktionerne på lovforslaget i Altinget (kræver abonnement)