Glæde i Region Hovedstaden: Direkte henvisning ved alvorlige fodsår på vej

Et forslag om at give fodterapeuter lov til at henvise mennesker med alvorlige fodsår direkte til behandling på hospitalet, uden at de skal forbi egen læge først, fik bred politisk opbakning i regionsrådet i Region Hovedstaden. Diabetesforeningen opfordrer de sidste to regioner i Danmark, der ikke har direkte henvisningsret, til at komme ind i kampen og skabe lighed i sundhed.

Fod Amputationer 1080X1080
20. februar 2025 | Af Claus Bøggild [email protected]

- Det er en rigtig god nyhed for mennesker med diabetes i hovedstadsregionen, og vi håber, at det kan føre til færre amputationer.

Sådan siger Claus Richter, adm. dir. i Diabetesforeningen, efter at Region Hovedstaden vil give fodterapeuter mulighed for at henvise mennesker med alvorlige fodsår direkte til behandling på hospitalet, uden at de skal forbi egen læge først.

Et forslag fra Radikale Venstre om at give fodterapeuterne direkte henvisningsret fik bred politisk opbakning i regionsrådet i Region Hovedstaden den 4. februar.

Læs det radikale forslag på regionens hjemmeside

600 mennesker med diabetes i Danmark fik i 2023 amputeret et ben, en forfod eller en tå for første gang.

Og den hyppigste årsag til amputation er diabetiske fodsår, som i løbet af få dage kan sprede sig fra en uskyldigt udseende rød plet til tab af en fod eller et ben, hvis ikke der bliver handlet hurtigt nok.

Hidtil har kun to ud af fem regioner i Danmark - Region Sjælland og Region Syddanmark - valgt at gøre vejen til behandling af fodsår på hospitalet så kort som muligt for de mennesker, der bliver tilset af en fodterapeut.

Diabetesforeningen har flere gange opfordret de andre regioner til at følge trop, og nu har Region Hovedstaden altså fulgt opfordringen.

- Mange diabetiske fodsår kan simpelthen ikke vente til på mandag, når den praktiserende læge har tid, og vi har i Diabetesforeningen kæmpet intenst for den direkte henvisningsret. Derfor skal der lyde en stor ros til politikerne i Region Hovedstaden for at sikre, at kostbar tid ikke går tabt. I et udfordret sundhedsvæsen må det være en vigtig prioritet at adressere de underliggende årsager til amputationer, så vi får færre af dem. Det håber vi på, at det her tiltag vil betyde, når et alvorligt fodsår ikke længere skal forbi den praktiserende læge først, siger Claus Richter.

Stadig ulighed i sundhed i Danmark

Den direkte henvisningsret bakkes også op af Styrelsen for Patientsikkerhed, der via sin rolle som tilsynsmyndighed i amputationsskandalen fra 2022 er ekspert på området.

Diabetesforeningen har tidligere opfordret Danske Regioner til at skabe lighed og sikre, at der kommer en ensartet model i alle regionerne for direkte henvisning til specialiseret fodbehandling.

Tilbage er så det faktum, at patienter i Region Midtjylland og Region Nordjylland stadig skal forbi egen læge, hvis de skal henvises til et sårambulatorie.  

Et klart tilfælde af ulighed i sundhed i Danmark, mener Diabetesforeningen.

- Vi håber, at Danske Regioner snarest muligt sætter gang arbejdet med en ensartet model, og jeg opfordrer de to sidste regioner til hurtigst muligt at tage ved lære af det nye initiativ fra Region Hovedstaden og ligestille mennesker med diabetes i hele landet. Den nye sundhedsreform har som guideline, at vi skal springe fordyrende og unødige barrierer over, og her er der mulighed for at rette op på en stille sundhedskatastrofe og redde både fødder og ben hos mennesker med diabetes. En amputation koster ifølge Sundhedsstyrelsen op mod en halv million kroner, og er dermed ikke kun en tragedie for det enkelte menneske, men tærer samtidig på sundhedsvæsnets knappe ressourcer. Så det er bare med at komme i gang og dermed forebygge et regionalt postnummerlotteri og nye amputationssager, siger Claus Richter.

Den kommende mulighed for at henvise patienter direkte til hospitalet i Region Hovedstaden skal først behandles i Udvalget for Det Nære og Sammenhængende Sundhedsvæsen, før det er en realitet