Debat

Debatindlæg

Diabetesforeningen blander sig ofte i debatten om diabetes. Læs de seneste debatindlæg her.

Du, miljøet og klimaet bliver, hvad du spiser

7. januar 2021

De fleste kender nok ordsproget; du bliver, hvad du spiser. Men det kan faktisk give jackpot og tredobbelt gevinst for både helbred, miljø og klima, hvis vi skruer de rette steder på det daglige brød og ikke mindst: Det daglige kød.

Af fødevareminister Rasmus Prehn, administrerende direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft, administrerende direktør i Diabetesforeningen Claus Richter, direktør i Concito Christian Ibsen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker, Institutdirektør på DTU Fødevareinstituttet Christine Nellemann, præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Læs debatindlægget "Du, miljøet og klimaet bliver, hvad du spiser"

Hvorfor er retten til et sundt liv kun for de privilegerede?

16. december 2020

Tilbud om vejledning til især kosten efterspørges bredt set af patienter med type-2 diabetes. De mulige resultater af diætvejledning understøttes af dansk forskning, og fagfolk er generelt enige om, at netop kosten er et vigtigt redskab til at få succes med diabetesbehandlingen, når man har type 2-diabetes.

Alligevel er det i dag fortsat sådan, at danskere type 2-diabetes enten skal have et heldigt postnummer eller en stærk privatøkonomi for at kunne få hjælp. Det er urimeligt og er med til at forøge den ulighed i sundhed, som i forvejen er alt for stor blandt personer med type 2-diabetes. 

Læs debatindlægget "Hvorfor er retten til et sundt liv kun for de privilegerede?"

 

Diabetesforeningen: Vi skal tænke nyt i opsporingen af type-2-diabetes

9. oktober 2020

Vi skal sikre, at flere borgere, der allerede har eller er i risikogruppen for at udvikle type-2-diabetes, opdages af sundhedsvæsenet. En løsning kan være opsøgende sundhedstjek på jobbet eller kommunen.

Læs debatindlægget "Diabetesforeningen: Vi skal tænke nyt i opsporingen af type 2-diabetes".

Diabetesforeningen: Investér i en bedre diabetesbehandling med moderne teknologi

16. september 2020

Brug af moderne sensorteknologi til blodsukkermåling for personer med diabetes, der behandles med insulin, har potentiale til at bringe diabetesbehandlingen flere store skridt fremad. Alligevel er det langt fra alle, der kunne have gavn af sensorerne, der har adgang til dem. Det skal der gøres op med, mener Diabetesforeningen, som opfordrer til, at en løsning bliver en del af de aktuelle finanslovsforhandlinger.

Læs debatindlægget "Diabetesforeningen: Investér i en bedre diabetesbehandling med moderne teknologi".

Diabetesforeningen og Danmarks Apotekerforening: Reglerne om medicintilskud skal have et servicetjek

11. august 2020

Alt for mange danskere må hver dag forlade apoteket uden den receptpligtige medicin, som lægen har ordineret til dem, fordi de ikke har råd. Næsten halvdelen af landets apoteker oplever, at det sker dagligt. Det viser en ny undersøgelse. Desværre går udviklingen den forkerte vej. To ud af tre apotekere vurderer nemlig, at der er flere borgere, som fravælger eller udskyder købet af lægeordineret medicin i år i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Læs debatindlægget "Diabetesforeningen og Danmarks Apotekerforening: Reglerne om medicintilskud skal have et servicetjek".

Diabetesforeningen: Børn med diabetes overlades til sig selv i skolen

4. august 2020

En ny undersøgelse fra Diabetesforeningen viser, at mange forældre til børn med diabetes er utrygge ved skolens evne til at håndtere børn med type 1-diabetes. Alt for mange børn, der har diabetes med i rygsækken, står alene med ansvaret for livsvigtig behandling af en kompleks sygdom, når skolen starter igen. Ansvaret må aldrig overlades til børnene, mener Diabetesforeningen, som vil have indført en fast kontaktperson for børn med diabetes i landets skole- og fritidsordninger.

Læs debatindlægget "Diabetesforeningen: Børn med diabetes overlades til sig selv i skolen".

Diabetesforeningen: Støtte til et sundere liv skal være drivkraften i det nære sundhedsvæsen

2. juli 2020

Mad og motion er for mange den største udfordring ved at leve med type 2-diabetes. En undersøgelse fra Diabetesforeningen viser dog, at hver fjerde hverken har fået tilbud om hjælp til at ændre spisevaner, mere fysisk aktivitet eller et kursus i at leve med diabetes indenfor de seneste fem år, selvom de ønskede det. Dansk forskning peger på det enorme potentiale, for den enkelte og dermed for samfundet, hvis mad og motion kan bruges til at understøtte bedre sundhed. Derfor skal støtte til et sundere liv gøres til omdrejningspunktet for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Læs debatindlægget "Diabetesforeningen: Støtte til et sundere liv skal være drivkraften i det nære sundhedsvæsen".

Oplagt læring af corona: Forebyggelse skal have en fremtrædende plads

17. juni 2020

Formand for Diabetesforeningen, Jørgen Andersen, beskriver i dette debatindlæg til Sundhedspolitisk Tidsskrift hvordan den oplagte læring fra coronakrisen er, at vi skal give forebyggelse en langt mere fremtrædende plads i sundhedsvæsenet. Han roser i debatindlægget den målrettede indsats som han har set i Danmark under coronakrisen og formulerer et ønske om at coronakrisen danner afsæt for yderlige udvikling og samarbejde, med henblik på at forebygge kroniske sygdomme som type 2-diabetes i fremtiden.

Læs debatindlægget "Oplagt læring af corona: Forebyggelse skal have en fremtrædende plads".

Derfor haster det med afklaring af risikogrupper

22. april 2020

Diabetesforeningens forskningschef skriver i dette debatindlæg om vigtigheden af at få præciseret, hvem der er i risikogruppe for covid-19. Hvis myndighederne ikke kan definere risikogrupper mere præcist, end hvad de har gjort hidtil, så opfordrer vi i Diabetesforeningen myndighederne til at lade et forsigtighedsprincip være gældende.

Læs debatindlægget "Derfor haster det med afklaring af risikogrupper".

Sektorovergange er stadig et problem for diabetespatienter

16. januar 2020

Ny landsdækkende undersøgelse foretaget af Diabetesforeningen, viser at der er behov for bedre koordination mellem sektorer, lettere adgang til ny diabetesteknologi, flere tilbud om hjælp og støtte i diabetesbehandlingen samt mere fokus på tidlig opsporing i almen praksis. Dermed understreger resultaterne, at det er nødvendigt med et løft af det nære sundhedsvæsen, hvis vi skal håndtere stigningen af diabetespatienter.

Læs debatindlægget "Sektorovergange er stadig et problem for diabetespatienter".