Personer med diabetes er trætte af at deltage i et postnummerlotteri

DEBAT: For personer med diabetes er der kun ét sundhedsvæsen på tværs af kommuner, almen praksis og hospitaler. Det skal den kommende sundhedsaftale afspejle og sikre, at systemet altid sætter mennesket fremfor systemer forrest.

Sundhedsreform
06. september 2021 | Af Claus Richter, Administrerende direktør i Diabetesforeningen

Den kommende sundhedsaftale bliver rammen om fremtidens nære sundhedsvæsen og dermed afgørende for de flere og flere danskere, der lever med kronisk sygdom. Afgørende for deres mulighed for en god behandling og for adgangen til de rette tilbud om støtte, der forebygger følgesygdomme og sikrer, at personer med diabetes kan leve godt og fortsat bidrage blandt andet på arbejdsmarkedet.

Diabetes og især type 2-diabetes er en af de hurtigst voksende kroniske sygdomme. Danske forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen anslår, at de godt 280.000 danskere med diabetes om kun otte år – i 2030 – vil være vokset til 467.000. Dermed står det klart, at diabetes og den sammenhængende indsats for personer med diabetes bør være en central del af sundhedsaftalen.

For personer med diabetes er der kun ét sundhedsvæsen, ikke en række forskellige sektorer

Diabetesforeningen har spurgt medlemmerne om deres forventninger til udviklingen af sundhedsvæsenet i den kommende sundhedsreform, og svarene er bemærkelsesværdige. Med svar fra godt 6.500 personer med diabetes optræder to elementer i top tre hos både personer med type 1- og type 2-diabetes:

  1. Større ensartethed i behandling og tilbud på tværs af kommuner og regioner.
  2. Mere sammenhæng i behandlingen på tværs af kommune, almen praksis og hospital.

Oversat til konkret tale: Personer med diabetes er er trætte af at deltage i et postnummerlotteri for eksempel, når det gælder adgangen til det rette udstyr for at leve godt med diabetes. Og personer med diabetes ønsker bedre samarbejde mellem kommunen, den praktiserende læge og eksperterne på hospitalet, så alle kan være sikre på den bedste behandling og et skræddersyet tilbud om støtte til at spise bedre, dyrke mere motion og få hjælp til at leve med de psykiske konsekvenser af deres kroniske sygdom.

For personer med diabetes er der kun ét sundhedsvæsen, ikke en række forskellige sektorer. Det afspejles ikke tilstrækkeligt i dag.

’Faste kunder’ i sundhedsvæsenet

Personer med diabetes har altså en klar opfattelse af de udfordringer, som også politikere, eksperter og vi i Diabetesforeningen peger på som de mest oplagte og presserende at få løst i den kommende sundhedsaftale.

Det viser, at dem, det hele drejer sig om, nemlig de personer, der lever et liv med kronisk sygdom, og derfor er ’faste kunder’ i sundhedsvæsenet, sætter fingeren præcist på de ømme punkter. Det understreger, at sundhedsaftalen bør tage et klart og tydeligt udgangspunkt i netop patienternes ønsker, at "sætte patienten i centrum", som det ofte udtrykkes ved festlige lejligheder.

Lægeklinik, kommunale tilbud og hospitalerne skal medtænkes

I Diabetesforeningens optik skal personer med diabetes og deres ønsker og behov ikke blot stå blinkende klart for sundhedsministeren og de andre politisk ansvarlige, der kommer til at sidde om forhandlingsbordet, når sundhedsaftalen skal drøftes i efteråret.

Vi ser frem til at præsentere idéerne for sundhedsministeren og andre partnere

De ønsker og behov, som personer med diabetes har, skal også medtænkes helt ud i lægeklinikken, i de kommunale tilbud og på hospitalerne.

Det sikrer, at sundhedsvæsenet ikke er fokuseret på systemets problemer, men altid har sigtekornet indstillet på menneskenes udfordringer og lægger størst vægt på de ting ved livet som kronisk syg, der er vigtigst for den enkelte.

Klar med anbefalinger

Vi har ikke blot spurgt Diabetesforeningens medlemmer. Vi har også lyttet til og rådført os med et panel af eksperter inden for diabetes og sundhedsvæsenet generelt.

Panelet har sammen med Diabetesforeningen arbejdet hårdt for at finde løsninger på de store udfordringer.

Vi er derfor klar med en række anbefalinger og løsningsforslag, som kan bruges i den kommende sundhedsaftale.

Vi ser frem til at præsentere idéerne for sundhedsministeren og andre partnere, så sundhedsaftalen kan skabe de forbedringer, som både samfundet og personer med diabetes har behov for og krav på i fremtiden.

Debatindlægget er bragt i SundhedsMonitor 6. september 2021.