Sund kost. Kostrådene er ikke en universel opskrift på den rigtige levevis

DEBAT: Danmark har fået nye, officielle kostråd, der har fokus på både ernæring og klimahensyn.

Nordisk kost råvarer
21. april 2021 | Af Claus Richter, Adm. direktør i Diabetesforeningen

Der er tale om en svær balanceakt, når kostråd skal omsættes til handling hos den enkelte, for hvordan får vi reelt danskerne til at omsætte de gode intentioner til handling? Når Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri tirsdag kl. 17 indbyder til virtuel konference, er det med en ambition om, at mellem 1.000 og 2.000 mennesker skal følge med bag skærmene og finde en vej, der kan ændre danskernes kostvaner. Det er ikke nogen nem opgave og ikke noget, som kan klares på en konference eller med en enkelt kampagne. Men det gør ikke opgaven mindre vigtig.

Den mad, vi spiser, har stor betydning for folkesundheden og risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som for eksempel type 2-diabetes.

Clausrichter
Adm. direktør, Claus Richter

Et godt sted at starte er hos børnene, så vi får grundlagt gode vaner tidligt.

Det handler om at opleve, hvor maden kommer fra og hvordan man tilbereder råvarerne. Kendskab er i det hele taget afgørende, hvis vi skal tage nye typer fødevarer til os.

Brede samarbejder er den mest effektive måde at rykke forbrugerne på.

Et godt sted at starte er hos børnene, så vi får grundlagt gode vaner tidligt.

Et godt eksempel på samarbejder er Fuldkornspartnerskabet, hvor erhvervsliv, organisationer og myndigheder arbejder sammen om at få mere fuldkorn i vores mad til gavn for folkesundheden.

Et andet eksempel er samarbejdet mellem Landbrug & Fødevarer og Vegetarisk Forening, der skal gøre Danmark til en stormagt, når det kommer til produktion af grønne fødevarer.

Pointen er, at vi sammen skal blive enige om ambitiøse mål, der har rod i virkeligheden.

Vi skal undgå en prædiken for de i forvejen frelste og en løftet pegefinger over for alle os andre.

Den mad, vi spiser, er i høj grad præget af den enkeltes vaner, virkelighed og økonomi.

Kost er hverken et simpelt eller rationelt valg. Derfor skal vi i brede partnerskaber sikre, at vores fælles ambitioner har rod i virkeligheden, at der er et bredt varesortiment tilgængeligt og at der er plads til forskellighederne.

Der er mange måder, man kan leve sundt på.

Debatindlægget er bragt i Helsingør Dagblad den 21. april 2021.