Blodsukkermåler, fingerprikker

Tidlig opsporing og rettidig behandling

Alt for mange danskere har type 2-diabetes, som ikke er diagnosticeret, og som de derfor ikke er i behandling for.

Mindst 98.000 danskere går rundt med type 2-diabetes, som de ikke er blevet diagnosticeret for, og som de derfor ikke modtager den nødvendige behandling for. Det øger markant risikoen for følgesygdomme. Derudover estimeres det, at cirka 465.000 danskere har prædiabetes, som øger risikoen for type-2 diabetes og hjertekarsygdomme.

Progressionen af type-2 diabetes og udviklingen af følgesygdomme kan forebygges ved tidlig opsporing og rettidig behandling. Derved kan livskvaliteten og levealderen øges blandt mennesker med diabetes samtidig med, at samfundet sparer penge.

Vi mener, at: 

  • Flere i risikogruppen for type-2 diabetes skal opspores tidligere, så de kan behandles rettidigt, og så færre udvikler følgesygdomme
  • Der skal være en særlig indsats til at nå dem i højest risiko, for eksempel dem med kort uddannelse - særligt mænd.
  • Tidlig opsporing kan b.la. ske i almen praksis, i kommunerne og på arbejdspladserne for eksempel ved Diabetesforeningens redskab 'Test din risiko'.

 

Måling af blodsukker

Projekt "SPOTTED"

Diabetesforeningen undersøger de samfundsøkonomiske gevinster ved tidlig opsporing af personer med udiagnosticeret type 2-diabetes i alderen 50 år til 75 år. Projektet består af tre delprojekter, der hver belyser forskellige sider af sagen, og tilsammen kan finde den bedste model for fremtidig screening for type 2-diabetes.

Læs mere om projekt "SPOTTED" her.

image-text
Budskabspapir om Tidlig opsporing af type 2-Diabetes (forside)

Tidlig opsporing og rettidig behandling

Det estimeres, at ca. 99.000 personer i Danmark har udiagnosticeret type 2-diabetes og at ca. 465.000 lever med prædiabetes. Tidlig opsporing er nødvendigt for at reducere risikoen for alvorlige følgevirkninger.