BLIV MEDLEM

Debatindlæg

7. januar 2021

Du, miljøet og klimaet bliver, hvad du spiser

De fleste kender nok ordsproget; du bliver, hvad du spiser. Men det kan faktisk give jackpot og tredobbelt gevinst for både helbred, miljø og klima, hvis vi skruer de rette steder på det daglige brød og ikke mindst: Det daglige kød.

Af fødevareminister Rasmus Prehn, administrerende direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft, administrerende direktør i Diabetesforeningen Claus Richter, direktør i Concito Christian Ibsen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker, Institutdirektør på DTU Fødevareinstituttet Christine Nellemann, præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Læs 'Du, miljøet og klimaet bliver, hvad du spiser' (pdf)


9. oktober 2020

Diabetesforeningen: Vi skal tænke nyt i opsporingen af type-2-diabetes

Vi skal sikre, at flere borgere, der allerede har eller er i risikogruppen for at udvikle type-2-diabetes, opdages af sundhedsvæsenet. En løsning kan være opsøgende sundhedstjek på jobbet eller kommunen.

Læs 'Vi skal tænke nyt i opsporingen af type-2-diabetes' (pdf)


16. september 2020

Diabetesforeningen: Investér i en bedre diabetesbehandling med moderne teknologi

Brug af moderne sensorteknologi til blodsukkermåling for personer med diabetes, der behandles med insulin, har potentiale til at bringe diabetesbehandlingen flere store skridt fremad. Alligevel er det langt fra alle, der kunne have gavn af sensorerne, der har adgang til dem. Det skal der gøres op med, mener Diabetesforeningen, som opfordrer til, at en løsning bliver en del af de aktuelle finanslovsforhandlinger.

Læs 'Investér i en bedre diabetesbehandling med moderne teknologi' (pdf)


11. august 2020

Diabetesforeningen og Danmarks Apotekerforening: Reglerne om medicintilskud skal have et servicetjek

Alt for mange danskere må hver dag forlade apoteket uden den receptpligtige medicin, som lægen har ordineret til dem, fordi de ikke har råd. Næsten halvdelen af landets apoteker oplever, at det sker dagligt. Det viser en ny undersøgelse. Desværre går udviklingen den forkerte vej. To ud af tre apotekere vurderer nemlig, at der er flere borgere, som fravælger eller udskyder købet af lægeordineret medicin i år i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Læs 'Reglerne om medicintilskud skal have et servicetjek' (pdf)


4. august 2020

Diabetesforeningen: Børn med diabetes overlades til sig selv i skolen

En ny undersøgelse fra Diabetesforeningen viser, at mange forældre til børn med diabetes er utrygge ved skolens evne til at håndtere børn med type 1-diabetes. Alt for mange børn, der har diabetes med i rygsækken, står alene med ansvaret for livsvigtig behandling af en kompleks sygdom, når skolen starter igen. Ansvaret må aldrig overlades til børnene, mener Diabetesforeningen, som vil have indført en fast kontaktperson for børn med diabetes i landets skole- og fritidsordninger.

Læs 'Børn med diabetes overlades til sig selv i skolen' (pdf)


2. juli 2020

Diabetesforeningen: Støtte til et sundere liv skal være drivkraften i det nære sundhedsvæsen

Mad og motion er for mange den største udfordring ved at leve med type 2-diabetes. En undersøgelse fra Diabetesforeningen viser dog, at hver fjerde hverken har fået tilbud om hjælp til at ændre spisevaner, mere fysisk aktivitet eller et kursus i at leve med diabetes indenfor de seneste fem år, selvom de ønskede det. Dansk forskning peger på det enorme potentiale, for den enkelte og dermed for samfundet, hvis mad og motion kan bruges til at understøtte bedre sundhed. Derfor skal støtte til et sundere liv gøres til omdrejningspunktet for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Læs 'Støtte til et sundere liv skal være drivkraften i det nære sundhedsvæsen' (pdf)


17. juni 2020

Oplagt læring af corona: Forebyggelse skal have en fremtrædende plads

Formand for Diabetesforeningen, Jørgen Andersen, beskriver i dette debatindlæg til Sundhedspolitisk Tidsskrift hvordan den oplagte læring fra coronakrisen er, at vi skal give forebyggelse en langt mere fremtrædende plads i sundhedsvæsenet. Han roser i debatindlægget den målrettede indsats som han har set i Danmark under coronakrisen og formulerer et ønske om at coronakrisen danner afsæt for yderlige udvikling og samarbejde, med henblik på at forebygge kroniske sygdomme som type 2-diabetes i fremtiden.

Læs 'Oplagt læring af corona: Forebyggelse skal have en fremtrædende plads' (pdf)


22. april 2020

Derfor haster det med afklaring af risikogrupper

Diabetesforeningens forskningschef skriver i dette debatindlæg om vigtigheden af at få præciseret, hvem der er i risikogruppe for covid-19. Hvis myndighederne ikke kan definere risikogrupper mere præcist, end hvad de har gjort hidtil, så opfordrer vi i Diabetesforeningen myndighederne til at lade et forsigtighedsprincip være gældende.

Læs 'Derfor haster det med afklaring af risikogrupper' (pdf)


16. januar 2020

Sektorovergange er stadig et problem for diabetespatienter

Ny landsdækkende undersøgelse, foretaget af Diabetesforeningen, viser at der er behov for bedre koordination mellem sektorer, lettere adgang til ny diabetesteknologi, flere tilbud om hjælp og støtte i diabetesbehandlingen samt mere fokus på tidlig opsporing i almen praksis. Dermed understreger resultaterne, at det er nødvendigt med et løft af det nære sundhedsvæsen, hvis vi skal håndtere stigningen af diabetespatienter.

Læs 'Sektorovergange er stadig et problem for diabetespatienter' (pdf)


Tidligere debatindlæg

Debatindlæg fra 2019

Debatindlæg fra 2018

Debatindlæg fra 2017

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes