MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Jeg gider ikke tabe mig mere"

Livsstilen skal lægges om med det samme, når man får konstateret graviditetsdiabetes. Dorte Vad Larsen har prøvet det og giver gode råd videre i Diabetesforeningens telefonrådgivning.

Af Helen H. Heidemann, journalist i Diabetesforeningen.
Interviewet er fra medlemsbladet september 2015.

Dortevad Diabeteslinjen 09

Dorte Vad Larsen er i dag glad for sin krop, som den er.
Foto: Nils Lund Pedersen.

Dorte Vad Larsen, 47 år, fik graviditetsdiabetes, da hun ventede sin første datter Cecilie for 11 år siden. Et halvt år efter fødslen fik hun konstateret type 2-diabetes.

– Det var øv. Jeg vidste godt, jeg var i risiko for at få type 2-diabetes, men spiste alligevel, som jeg havde lyst til, efter jeg havde født.

Under graviditeten var det en anden historie.

– Når man får graviditetsdiabetes, skal man lægge sin livsstil om lige med det samme for ikke at skade barnet, og det lykkedes mig. Men prisen var, at jeg fik en depression, efter jeg havde født. Jeg havde simpelthen så travlt med at gøre alt det rigtige – spise sundt, dyrke motion og tabe mig – at jeg glemte at få min sjæl med.

Dorte var blevet indlagt akut med et tårnhøjt blodsukker og fik konstateret graviditetsdiabetes så sent som i 26. uge. Heldigvis gik fødslen godt, og Cecilie har i dag også en sund lillesøster.

– Anden gang gik det meget bedre, for jeg var forberedt, siger Dorte Vad Larsen, der i dag øser af sine erfaringer i Diabetesforeningens telefonrådgivning Diabeteslinjen.

Om graviditetsdiabetes

40 procent af de kvinder, der får graviditetsdiabetes, har ti år senere udviklet type 2-diabetes. Forhøjede blodsukkerværdier under en graviditet kan betyde meget stor fostertilvækst, komplikationer under fødslen og i værste fald medfødte misdannelser og død.

Kilde: Overlæge. ph.h og lektor Dorte Møller Jensen, Odense Universitetshospital.

– Når kvinder, der har fået konstateret graviditetsdiabetes, ringer til mig, er de bange for, om der skal ske deres barn noget, og de er frustrerede over alle de oplysninger, de får på hospitalet, som de ikke kan finde rundt i. Mange ved jo slet ikke, hvad diabetes er, og er på helt bar bund, når det gælder blodsukkermålinger og hvad tallene egentlig fortæller. Og de skal jo finde ud af det – lige med det samme.

Jeg er glad for min krop

Er man ikke gravid, behøver det måske gå knap så stærkt, er Dortes budskab, når folk ringer til hende.

– Hvert et skridt tæller, og det er altså meget svært både at holde op med at ryge, tabe sig, motionere og spise sundt på én gang.

Hun gør meget ud af at fortælle om næringsdeklarationer, for det er hun selv specialist i på fødevarevirksomheden Tenax Sild i Nyborg.

– Det er nemmere i hverdagen, når man faktisk kan læse en næringsdeklaration, så man får det sundeste rugbrød med hjem og ikke får købt varer med sødestoffer, der giver blodsukkerstigning.

Dorte kigger helt naturligt selv efter de sundeste varer, når hun handler – men ikke for at tabe sig.

– Jeg tabte mig 25 kilo, da jeg ventede Cecilie. Nu gider jeg ikke tabe mig mere.  Det handler jo også om livskvalitet, og jeg er glad for min krop, som den er!

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes