MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Jeg hjælper med at få sat ord på"

“Jeg taler med lidelsesfæller”, fortæller Birgitte Langebæk, der er frivillig vejleder i Diabetesforeningens telefonrådgivning kaldet diabeteslinjen.

Af Helen H. Heidemann, journalist hos Diabetesforeningen

Birgitte -Langebæk

Fotograf: Nils Lund Pedersen

Birgitte Langebæk, 63 år, har talt med omkring tusind mennesker om deres bekymringer for livet med diabetes. Hun har været vejleder i Diabetesforeningens telefonrådgivning i mere end 11 år og har dermed været med fra diabeteslinjens start i 2002.

- Jeg taler typisk med folk, der lige har været ved deres læge og fået at vide, de har type 2-diabetes. De har fået rigtig meget at vide om sygdommen, men kan ikke huske halvdelen. Hvorfor skal de have undersøgt deres fødder? Hvordan måler man blodsukker, og kan man få tilskud til strips? Kan man få hjælp fra en diætist til at finde ud af, hvad man må spise? Når vi taler sammen, får folk sat ord på, hvad de tumler med, og så ved de bedre, hvad de skal tale med lægen om næste gang, siger Birgitte Langebæk.

Pinligt

Birgitte Langebæk har selv type 1-diabetes og er tidligere sygeplejerske med speciel interesse for diabetes. I mange år arbejdede hun på diabetesambulatoriet og diabetesskolen på Odense Universitetshospital. Senere fik hun job hos en praktiserende læge.

- Da jeg selv begyndte at få problemer med at mærke lave blodsukre, syntes jeg, det var lidt pinligt på diabetesskolen på hospitalet, at jeg ikke selv var den perfekte diabetiker, fortæller hun.

Mange med type 1-diabetes taler netop om problemer med lave blodsukre med Birgitte Langebæk. Et emne, der i dag er svært at tale med lægen om, fordi kørekortreglerne betyder, at man kan miste sit kørekort, hvis man har haft brug for andres hjælp to gange i løbet af et år på grund af lavt blodsukker.

- Folk er meget bange for at miste deres kørekort. Det er frygteligt, at mange ikke længere synes, de kan tale med deres læge om så vigtig en ting som lavt blodsukker. Jeg forsøger at hjælpe ved at lytte og spørge ind til følelser, tanker og oplevelser, både hos diabetikeren og hos pårørende. Det hjælper at få sat ord på hændelserne, så kan man bedre finde ud af, hvad man skal stille op. I diabeteslinjen kan man heldigvis tale frit, og samtalerne er altid fortrolige.

Vil du gerne i kontakt med Diabeteslinjen? Læs her, hvordan du gør

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes