Cøliaki
Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor man ikke kan tåle gluten. Gluten er et protein i kornsorterne hvede, rug og byg.
Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor man ikke kan tåle gluten. Gluten er et protein i kornsorterne hvede, rug og byg.
Hos personer med cøliaki vil al mad, der indeholder gluten, kunne beskadige tyndtarmens slimhinde. Glutenproteinet nedbryder tarmens fimrehår og forringer slimhindens evne til at optage næringsstoffer fra maden. Samtidig går vigtige mineraler og salte tabt.
Gluten findes i korn
Gluten findes i kornsorterne hvede, rug og byg. Havre er naturligt fri for gluten, men kan indeholde rester af andre melsorter. Specialfremstillede havregryn er uden gluten.
Nogle personer med diabetes udvikler cøliaki. Det betyder i praksis, at de er nødt til at kombinere principperne for diabetesmad med principperne for glutenfri kost.
Det kan være en stor udfordring, da mange madvarer indeholder gluten. Ligesom der kan være spor af gluten i mange færdigproducerede varer, hvor man ikke forventer det.
F.eks. spiller kostfibre en rolle for reguleringen af blodsukkeret. Men hvis du har cøliaki og skal udelukke de almindelige kornsorter, kan det være et problem for dig at få kostfibre nok.
Hvis du har diabetes og udvikler cøliaki, skal du være opmærksom på at undgå gluten. I stedet skal du finde glutenfrie produkter eller bage selv (nogle bagere laver glutenfri brød).
Derudover skal du supplere med grøntsager, magert kød, mælkeprodukter og frugt efter anbefalingerne for diabetesmad.
Tåler du mælk?
Nogle personer med cøliaki tåler ikke mælkeprodukter. For at få kalk nok til knogleopbygningen er det derfor vigtigt med et dagligt kalktilskud. Mange tåler dog atter mælkeprodukter efter en periode på glutenfri kost.
Tilsæt kostfiber og kosttilskud
For at øge indholdet af kostfiber i bagværk, kan du tilsætte fibertilskud, som er naturligt fri for gluten. Eksempler på disse er fiberhusk, pofiber og roefiber.
Da cøliaki bevirker, at du ikke optager madens næringsstoffer optimalt, bør du supplere med en daglig vitamin-mineraltablet.
Tjek varedeklarationen
For at være sikker på, at de fødevarer, du køber, er glutenfri, er det vigtigt at læse varedeklarationer. Ingredienserne er opført i faldende rækkefølge, så de der står først, er de, der fylder mest i varen. Vær dog opmærksom på, at producenten kan ændre produkternes sammensætning, således at varer, du troede var glutenfri, indeholder gluten.
Kilde: DTU fødevaredatabase og producenternes egne oplysninger. Tallene er opdateret marts 2018.
Er du bekymret?
Vi er her for at hjælpe
Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.