Kryddereddiker

Sovse og dressinger, Tilbehør

Kryddereddiker

Ernæringsindhold


Ingredienser

½-1 liter

Mynte-rosmarineddike
3-4 kviste mynte
1-2 kviste rosmarin
ca. 1 l eddike

 

Dild-timianeddike
1-2 store dildskærme (3-4 hvis de er små)
4-5 stilke frisk timian
ca. 1 l eddike

 

Chili-, hvidløgs- og citruseddike (ca. ½ l)
½ l eddike, gerne hvidvinseddike
2-3 røde chilipebre 
4-5 fed hvidløg
evt. skal af ½ citron, usprøjtet

Sådan gør du

Overhæld hele chili, hvidløgsfed og nogle strimler citronskal med eddike, og lad det trække i mindst en uge. Prik chilipeberen med en kødnål, hvis eddiken skal være meget stærk.

Generelt om kryddereddike

Du kan anvende de fleste slags krydderurter til kryddereddike, så vælg efter din smag.

Du kan blande flere forskellige slags krydderurter i samme eddike. Krydderurterne skal være friske og uden misfarvede blade. Urterne kan skylles, men skal være tørre, når de kommes i eddiken for ikke at nedsætte holdbarheden af den færdige eddike. Krydderurterne skal være dækket helt af eddike.

Lav kryddereddike i en flaske eller et glas, der er helt rent. Luk godt til, når krydderurter og eddike er i, og lad blandingen trække i mindst 1 uge, gerne 2-3, afhængig af hvor kraftig du ønsker smagen. Eddiken må gerne stå lyst, mens den trækker.

Du kan derefter tage krydderurterne op, og opbevare eddiken et mørkt sted. Af eddike kan man bruge almindelig lagereddike med eller uden farve.

Du kan også anvende hvidvins-, rødvins- eller æbleeddike. Det giver en lidt mildere kryddereddike.

Anvendelse

Brug kryddereddiker til marinader til salat, råkost og salater.