Pige i køkken

Børn i køkkenet

Børn elsker at være med i køkkenet, når der skal laves mad. Her får du børnevenlige opskrifter og tips til, hvordan dit barn eller barnebarn kan hjælpe med madlavningen.

Ifølge en rapport fra Arla Fondens MADlejr kan 82 % af de adspurgte børn og unge i alderen 10-15 år godt lide at lave mad, og 64 % svarer, at de gerne vil være mere med i køkkenet derhjemme, end de er nu.

Desværre er forældrene ikke altid med på den idé. De mener, at det ofte tager for lang tid og er besværligt at inddrage børnene i madlavningen.

Læs mere om undersøgelsen fra Arla Fondens MADlejr

Men det behøver ikke være mere besværligt. I starten kan det måske tage lidt længere tid, men børn er lærenemme, og de finder hurtigt ud af, hvordan det skal gøres.

Børn er af natur meget nysgerrige, og når de selv har været med til at lave en ret, er lysten også ofte større til at smage på maden efterfølgende – også selvom der er "nye", ukendte råvarer i retten.

Samtidig lærer de forskellige fødevarer at kende og de forskellige smage, der kan frembringes i retten ved forskellige tilberedningsmetoder. Det styrker forståelsen for, hvordan maden kan smage – for både børn og voksne.

Du kan f.eks. inddrage dit barn/børn på disse måder:

  • Vaske, skrælle, skære og klargøre frugt og grønt
  • Veje ingredienser af
  • Slå æg ud
  • Skære, fylde, forme, banke eller marinere kød, fisk og fjerkræ
  • Røre i gryder og pander
  • Røre dej sammen, ælte og forme brød og boller.

Nedenfor finder du eksempler på børnevenlige opskrifter, du kan lave sammen med dit barn eller barnebarn.

God fornøjelse!