Fiskeruller med pesto og rødbeder

Fisk

"Spis mere fisk", lyder et af de officielle kostråd. Helst 350 g om ugen. Her får du indbydende opskrifter og friske tips til, hvordan du får mere fisk i din ugentlige kost.

Vi skal gerne spise 350 g fisk om ugen. Godt halvdelen (200 g) skal helst være fed fisk, som f.eks. laks, makrel, sild, ørred og hellefisk. Har du fået konstateret hjertesygdom, anbefales det, at du spiser 300 g fed fisk om ugen.

Du kan også spise skaldyr, som rejer, krebsehaler, muslinger og lignende, som en del af de 350 g fisk om ugen.

Hvorfor er det så sundt at spise fisk?

Fisk er sundt, da det indeholder mange næringsstoffer, som vi kan have svært ved at få nok af fra andre madvarer – f.eks. jod, selen og D-vitamin.

De fede fisk indeholder også sunde fiskeolier.

Når du spiser fisk, er risikoen for at få hjerte- og karsygdom mindre, end hvis du ikke spiser fisk.

Hvordan får jeg 350 g om ugen?

350 g fisk om ugen kan du f.eks. få, hvis du spiser fisk til det varme måltid to gange om ugen og fisk som pålæg på ½ stk. brød de fleste dage om ugen. Du kan også spise fisken i en salat, i pitabrød, sandwich m.m. 

Der er mange muligheder

Det har ingen sundhedsmæssig betydning, om fisken er frisk eller frossen. Fisk på dåse, glas og lignende er også gode alternativer. De har typisk lang holdbarhed og er forholdsvis billige. Eksempler er makrel i tomat, tun i vand eller tomat, torskerogn og fiskeboller.

En ½ marineret sildefilet indeholder ca. 5 g tilsat sukker, og det har ikke nogen praktisk betydning i forhold til stigning af blodsukker.

Nøglehulsmærket

Når du køber færdige fiskeprodukter, f.eks. fiskefrikadeller, kan du med fordel vælge produkter med Nøglehulsmærket.

 

 

Her får du fem af vores lækre retter med fisk.