Rugpizza med rejer

Mad med fuldkorn

Vi er verdensmestre i at spise fuldkorn i Danmark. Det skyldes i høj grad vores madkultur, hvor der lægges vægt på de grove korntyper som havre og rug. Her får du gode råd og grunde til at vælge fuldkorn sammen med lækre, inspirerende opskrifter.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kernen er taget med – også skaldelene og kimen. Det er nemlig her de fleste af vitaminerne, mineralerne og kostfibrene findes.

Læs mere om fuldkorn

Hvorfor skal jeg vælge fuldkorn?

Danskerne spiser i gennemsnit ca. 82 g fuldkorn om dagen, hvilket er over de, af Sundhedsstyrelsen anbefalede, mindst 75 g fuldkorn. Du må gerne spise mere.

Du kan få fuldkorn ind i den varme mad, hele dagen, f.eks. ved at vælge fuldkornsris fremfor almindelige hvide ris.

Der er mange gode grunde til at spise fuldkorn:

  • Fuldkorn mætter godt – de fleste spiser mindre, når de vælger fuldkorn. Det er positivt, hvis du vil tabe dig.
  • Fuldkorn er godt for fordøjelsen og holder maven i gang.
  • Fuldkorn forebygger sygdomme, som eks. diabetes og visse former for kræft, da det indeholder vitaminer, mineraler, kostfibre og sundhedsfremmende stoffer.

Morgen

Om morgenen kan du for eksempel spise havregryn, mysli, fuldkornscornflakes eller et andet morgenmadsprodukt med fuldkorn.

Du kan bruge Diabetesforeningens indkøbskort som hjælp, når du handler morgenmadsprodukter.

Frokost

Til frokost kan du for eksempel spise rugbrød, fuldkornspitabrød, fuldkornssandwich eller en anden form for fuldkornsbrød.

Aften

Til aftensmaden kan du spise fuldkornspasta eller -ris eller bulgur, perlerug, spelt eller couscous.

Mellemmåltid

Et mellemmåltid kan bestå af fuldkornsknækbrød eller fuldkornsbrød/boller. Du kan også spise en portion skyr eller andet syrnet mælkeprodukt med mysli eller fuldkornscornflakes.

Fuldkornspartnerskabet

Diabetesforeningen er medlem af Fuldkornspartnerskabet, som blandt andet består af Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder. Målet med partnerskabet er at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Besøg Fuldkornspartnerskabets hjemmeside

Herunder får du fem af vores opskrifter på lækker mad med fuldkorn.