Spidskål Gulerødder Rødløg Bønner Persille

Plantebaseret kost

Der kan være fordele ved at spise mere plantebaseret, når du skal have et velreguleret blodsukker. Læs her om de forskellige former for vegetarisme og få fem opskrifter til inspiration.

De officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen lægger vægt på at spise mere plantebaseret, flere bælgfrugter og mindre kød. En plantebaseret kostform er også en af de måder man kan spise på, der fremhæves som værende særligt gavnlige for personer med type 2-diabetes og kan hjælpe til at holde blodsukkeret reguleret og kolesterolniveauet normalt.

Plantebaseret kost kan dog være mange ting, og enten indeholde få udvalgte eller slet ingen animalske produkter.

Spiser man en kost med få animalske fødevarer, f.eks. æg eller mejeriprodukter, er det en vegetarisk kost - hvor man spiser vegansk, hvis man helt udelader animalske produkter fra sin kost.

Nedenfor ses en oversigt over forskellige typer af plantebaseret kost:

Vegetarisme

Flexitar-kosten fremstår ikke som en klassisk plantebaseret kost, da både fisk, skaldyr, fjerkræ og kød kan indgå i kosten. Det, der kendetegner denne kostform er, at indtaget af kød er begrænset, og den primære kost langt overvejende består af plantebaserede fødevarer.

Plantebaseret kost har trængt sig ind i danskernes bevidsthed de senere år, og en undersøgelse fra 2021 viste, at 37 % af danskerne spiser mindre kød i dag, end de gjorde året forinden. Antallet af vegetarer og veganere har dog været stabilt de senere år. Cirka 2-3 % af danskerne identificerer sig som vegetarer, og 1 % som veganere. Flexitar er mere udbredt, hvor mellem 8 og 12 % falder i den kategori.

Når man udelader næringsrige produkter, som æg, mejeriprodukter og/eller kød fra sin kost, kan der være ting, man skal være særlig opmærksom på, for at sikre at få dækket sin krops behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Det kan du kan læse mere om her.

Kød, fjerkræ, fisk og mejeriprodukter er der, vi får det meste af vores protein fra. Heldigvis kan vi få dækket vores proteinbehov fra plantekilder, eks. fra bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser og bønner. Også frø, nødder, kerner og fuldkornsprodukter har et højt indhold.

Det høje indhold af plantebaserede proteinkilder er med til at give fylde til en ret, og øger mætheden, og samtidig har de ofte et lavt klimaaftryk.

Her har vi samlet et par opskrifter, der kan give inspiration at komme i gang med en mere plantebaseret kost. Opskrifterne falder primært under definitionen lacto-ovo-vegetarisme, da der kan være anvendt både mejeriprodukter og/eller æg.