Rødbeder

Rødbeder

De skønne røde rodfrugter er i sæson fra tidligt efterår til ind i foråret. Brug rødbeder som traditionelt syltet grønt på pålæg eller som tilbehør til salat eller hovedret.

De fleste forbinder rødbeder med efterår og vinter, men sæsonen strækker sig faktisk helt hen over foråret, hvor du ud over rødbederoden, kan bruge bladene fra rødbedeplanten i en salat.

Rødbeder er kendetegnet ved sin karakteristiske røde farve og sødlige smag, og kan spises og tilberedes på mange forskellige måder.

Kostfibre i rødbeder

Rødbeder er en god kilde til kostfibre, som er med til at give mæthed. Derudover bidrager de med vitaminer og mineraler, og sidst men ikke mindst, giver rødbeder masser af farve og smag i dit måltid.

Rødbeder og blodsukkerstigning

Rødbeder indeholder 10 g kulhydrat pr. 100 g.

Spiser du en stor mængde rødbeder (200 g eller mere), f.eks. som tilbehør til din varme mad, kan dit blodsukker stige lidt. Til sammenligning indeholder kartofler 16 g kulhydrat pr. 100 g.

Syltede rødbeder med eller uden sukker

Er du i tvivl om, hvilke du skal vælge? Der er flere muligheder:

Spiser du et par skiver sukkersødede rødbeder ovenpå dit pålæg, er sukkerindholdet så lavt, at det ikke har nogen praktisk betydning i forhold til stigning af blodsukkeret.

Det er også muligt at købe rødbeder uden tilsat sukker, hvis du foretrækker det.

Du kan også lave dine egne syltede rødbeder med eller uden tilsat sukker.

Tilberedning

På grund af den røde farve, kan rødbeder føles som en lidt besværlig grøntsag. Et tip er at koge rødbederne med skræl – så kommer skrællen let af bagefter, og du slipper for at skrælle de rå rødbeder.

Det er også muligt at købe færdigrevet rødbedestrimler i mange supermarkeder.

Spis f.eks. rødbeder i en salat, i en hovedret eller som tilbehør til et varmt måltid. Du kan finde finde god inspiration i opskrifterne her: