Syltede drueagurker

Syltning

Syltede madvarer i små mængder påvirker ikke dit blodsukker. Og den sursøde smag giver dine retter et raffineret touch. Vi giver dig praktiske tips til syltning med og uden sukker og lækre opskrifter, du nemt kan give dig i kast med.

Du kan spise syltede produkter med sukker (hjemmelavede eller færdigkøbte) i mindre mængder, uden at det giver stigning af betydning i blodsukkeret. F.eks. indeholder 2 tsk. sukkersødet marmelade ca. 5 g sukker.

Spiser du større portioner af de syltede frugter og grøntsager – eller ønsker du at undgå sukker – kan du med fordel sylte uden tilsat sukker. Alternativt kan du sylte med lavt sukkerindhold og supplere med sødemidler.

Du kan tilsætte 50 g sukker, rørsukker eller farin pr. 500 g frugt, uden at det giver stigning af betydning i blodsukkeret.

Holdbarhed

Produkter syltet uden eller kun med lidt sukker har generelt dårligere holdbarhed end tilsvarende sukkersyltede. Det er derfor en god idé at opbevare frugt i fryseren og sylte mindre portioner ad gangen.

Hygiejne

For at mindske risikoen for mugdannelse er det ekstra vigtigt at have friske råvarer og god hygiejne.

  • Skyl frugt og grøntsager godt, og skær evt. dårlige steder fra.
  • Glas og lignende skal være helt rene, dvs. vaskede og skoldede. Skyl dem evt. i konserveringsmiddel.
  • Fyld glasset helt op, og luk det straks. Tør evt. spild på kanten af først.

Opbevaring

Det syltede skal stå køligt og mørkt, gerne i køleskab eller i en kold kælder. Når glasset er åbnet, skal det stå i køleskab.

  • Det er bedst at bruge små glas, da holdbarheden er begrænset, når glasset er åbnet.
  • Hvis det syltede gærer, eller der kommer mugpletter, bør du kassere hele indholdet.
  • Du kan forlænge holdbarheden ved at tilsætte konserveringsmiddel til det syltede. Følg anvisningen på emballagen.

Sødemiddel

Det er billigst at anvende flydende sødemiddel, sødetabletter eller natriumcyklamatpulver til syltning. Undgå strøprodukter, der giver stigning i blodsukkeret. Disse er mærket ** i oversigten over sødemidler.

Vent med at søde, indtil du har kogt eller tilberedt dine frugter eller grøntsager. Det er ikke alle typer sødemidler, som tåler opvarmning i længere tid.

Hvis du skal omregne sukkermængden i en almindelig sylteopskrift til sødemiddel, kan du med fordel nøjes med kun at anvende sødemiddel svarende til ca. den halve sukkermængde. Så undgår du, at det syltede bliver for sødt og får bismag.

Sødemidler

Sødemidler

Her finder du en produktoversigt over indholdet i sødemidler som sødetabletter, Stevia og Sukrin.

Se oversigt over sødemidler

Læs mere om sukker og sødemidler

Geleringsmiddel

Geleringsmiddel til marmelade anvendes til at stivne marmelade og syltetøj. Du kan anvende alle geleringsmidler. Følg brugsanvisningen på emballagen.

Grøn Melatin er et specielt geleringsmiddel til sukkerfri marmelade, idet det også er tilsat sødestof. Dvs. med dette produkt får du en bestemt sødme i forhold til stivelsen.

Herunder ser du fem af vores opskrifter på syltning.