MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Æbler

Æblets mange muligheder

Du kan sætte tænderne i æblet allerede, når du står med det i hånden, friskplukket fra træet. Æblet er også velegnet til at skære i små mundrette både og spise som snack. Du kan putte det råt i salaten eller bage det med kagen eller tærten - eller koge det og bruge det til æblegrød, marmelade eller æblekage. 

Mulighederne er mange. Se vores bud på opskrifter med æbler nederst på siden.

Sådan opbevarer du æblerne

Den varme sommer har de fleste steder resulteret i meget frugt og grønt - også æbler. August til oktober er højsæson for æbler i Danmark. Under de rigtige forhold kan æblerne holde sig fra 1-8 måneder alt efter, hvordan du opbevarer dem, og hvilken sort, det er.

For at holde æblerne friske så længe som muligt, skal du opbevare dem køligt (gerne 1-4˚ C). Æblerne må ikke få frost, og det er vigtigt, at du sørger for ikke at støde æblerne, så de får brune stødpletter.

Har du skåret et æble ud, kan du undgå eller forsinke, at det bliver brunt, ved at begrænse æblets kontakt med ilt. Det kan du gøre ved at lægge det i en vakuumpose, i vand eller ved at hælde citronsaft på det.

Hvad indeholder æblet?

Et æble indeholder ca. 200 kJ. Det er meget gennemsnitligt for frugter. Langt størstedelen af æblet består af kulhydrat, og indholdet af fedt og protein er derfor meget lavt. Et lille æble (100g) indeholder ca. 10 g kulhydrat. 

Det tilberedte æble

  • Æblegrød: Når du spiser æblegrød, får du hurtigt meget frugtsukker. Der skal nemlig kun ca. 1 dl grød til at få en blodsukkerstigning svarende til 1 æble.
  • Æblejuice: Selv om du vælger en usødet æblejuice, indeholder juice både meget energi og meget frugtsukker. 1dl juice svarer ca. til 1 stk. frugt.
  • Tørret æble: Sukkerindholdet stiger, når frugt tørres. Der skal derfor kun 16 g tørret æble til en stigning i blodsukkeret, som den du får fra et helt friskt æble.

Kilder: http://www.foodcomp.dk, Fødevarer og kvalitet – råvarer og forarbejdning, Nyt teknisk forlag.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes