MIT DIABETESBLIV MEDLEM

God mad – godt nytår

Hvad er der på menuen nytårsaften hos dig? Herunder finder du opskrifter på f.eks. torskemousse, hamburgerryg og kransekage og en guide til drikkevarer i vores drikkevareskema.

Se også vores forslag til alternativer til de traditionelle chips. Prøv f.eks. grissinier med guacamole eller grøntsagstapas.

Væske på dagen

Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med væske i løbet af dagen. Et af de officielle 10 kostråd lyder: Drik vand. Fødevarestyrelsen anbefaler 1-1½ l væske om dagen.

Når du drikker andet end vand, anbefaler vi dig at vælge drikkevarer uden eller med et lavt indhold af kulhydrat.

I løbet af dagen kan du drikke ca. ½ l frugtsaft uden tilsat sukker. Du kan drikke kakao uden tilsat sukker som en del af din daglige mængde mælk på 1/4 - 1/2 l.

Vælg:

  • Drikke med højst 1 g kulhydrat pr. 100 ml
  • Frugtsaft med højst 2 g kulhydrat pr. 100 ml (Ca. ½ l om dagen)
  • Kakaodrikke med højst 0,7 g fedt og højst 6 g kulhydrat pr. 100 ml (1/4-1/2 l om dagen - gælder også mælk)

I opskriftsoversigten  kan du finde opskrifter på både varme og kolde drikke.  

Se opskrifter på drikke

Du kan også få tips til, hvordan du pifter vandet op, så du lettere får drukket den mængde  vand om dagen, som kroppen har brug for.

Se tips til at pifte vandet op

Alkohol

Hvis din diabetes er velreguleret, gælder Sundhedsstyrelsens udmeldinger om indtagelse af alkohol (mænd 14 genstande pr. uge - kvinder 7 genstande pr. uge).

Drikkevarer, der indeholder alkohol, giver sjældent for lavt blodsukker hos mennesker med type 2-diabetes. Men et lavt blodsukker kan være en bivirkning, hvis du samtidig indtager sulfonylurin-stoffer eller er insulinbehandlet. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Nogle drikke indeholder både alkohol og sukker (kulhydrat). Det er f.eks. Somersby Cider, Smirnoff Ice og Barcardi Breezer. De kan derfor give højt blodsukker.

Du kan vælge vin (hvid, rosé eller rød), øl, stærk spiritus som snaps, cognac o.lign. Du kan også drikke et glas sød dessertvin. Undlad  de søde alkoholiske drikke i større mængder.

Vær opmærksom på, at alkohol har et højt energi indhold (kJ/kcal).

Du kan finde oplysninger om indholdet af energi, alkohol og kulhydrat i forskellige alkoholiske drikke i oversigten herunder:

Hent oversigt over næringsindhold i alkoholiske drikke

Nytårssnacks

For mange hører chips og snacks med til en nytårsaften. Der er rigtig meget at vælge imellem – både forskellige mærker og smagsvarianter.

Fedtindholdet er generelt højt i chips og snacks, men også her kan der være stor variation. Det er derfor en god ide at læse deklarationen på produktet.

Du kan med fordel vælge chips med lavt indhold af fedt. Chips indeholder også kulhydrat, der giver stigning i blodsukkeret.

Som alternativ til chips og lignende kan du vælge nødder og mandler - helst usaltede. De indeholder også en del fedt, men overvejende det sunde fedt.

Læs mere om nødder og mandler

Læs mere om fedt

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes