BLIV MEDLEM

Grønne proteiner

Klima fylder meget i vores bevidsthed i dag - også inden for kost. De fleste danskere (ca. 70 %) mener, at det er vigtigt at ændre spisevaner for at begrænse klimaforandringerne. Det kommer højst sandsynlig også til at være en del af de officielle kostråd fra fødevarestyrelsen inden for den nærmere fremtid.

Et af de tiltag man blandt andet kan gøre for at reducere klimabelastningen i maden er at spise mindre kød, æg og mejeriprodukter. Animalske fødevarer står for over 2/3 af vores mads klimabelastning. Det gode er, at der heldigvis findes mange lækre grønne alternativer!

Protein fra andet end kød

Kød, fjerkræ, fisk og mejeriprodukter er der vi får det meste af vores protein fra. Det kan derfor være nærliggende at tænke om det så er muligt at få protein nok, når man reducerer sit kødindtag.

Men det er muligt at få protein nok fra andre kilder – bælgfrugter som kikærter, linser og sojabønner er særligt rige på protein. Også frø, nødder og kerner har et højt indhold.

Det høje indhold af vegetabilsk protein giver god fylde til en ret og øger mætheden, og samtidig har de ofte et lavt klimaaftryk.

Så meget protein skal vi have

Fødevarestyrelsen anbefaler, at 10-20 % af energien i kosten skal komme fra protein. Hvis du er syg, ældre eller dyrker motion på et højt plan, kan du have et øget behov for protein. Den Amerikanske diabetesforening (ADA) og den europæiske diabetes-forskningsgruppe (DNSG) har konkluderet, at indtaget af protein med fordel kan være højere for personer med diabetes, så længe man ikke har nyreproblemer. Hvis du har nyreproblemer, bør du tale med din læge inden du øger dit proteinindtag.

I Danmark er der ikke problemer med at få nok protein, når man spiser en varieret kost. Næsten alle danskere får dækket deres daglige behov gennem kosten.

Her finder du opskrifter med et minimum indhold på 15 % af energien fra protein, der primært kommer fra vegetabilske proteinkilder.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes