Hvis bare ét menneske bliver klogere ...

Marthine Rose Jensen har mødt masser af myter om type 1-diabetes i de 18 år, hun har levet med sygdommen. Hun har besluttet at tage kampen op.

Marthine Rose Jensen Myter
21. september 2022 | Af Ninett Rohde Brandt | Foto: Nils Meilvang nrb@diabetes.dk

Artiklen er fra medlemsmagasinet Diabetes, september 2022

De første år i skolen er en tid, der står frem, når 23-årige Marthine Rose Jensen tænker på alle de gange, hun er blevet mødt af diabetesmyter. Det var særligt hårdt, fordi hun havde fået diagnosen kun ét år inden skolestart, og hendes viden var ikke så stor.

– Myterne handlede om, at jeg havde fået type 1-diabetes, fordi jeg havde spist for meget sukker, og at jeg  ikke måtte få sukker mere. Nogle gange sagde folk det direkte til mig. Andre gange lå det i den måde, folk  forskelsbehandlede mig på. Det ramte mig, om jeg egentlig selv kunne være skyld i min sygdom. 

Da Marthine Rose Jensen i løbet af sine teenageår fik styr på diabetesbehandling og blodsukker, gav det en  styrket tiltro til sin viden om den sygdom, der følger hende 24/7.

Nu ved jeg, at jeg ved, hvad jeg snakker om. Og at de mennesker, der giver udtryk for diabetesmyter, ikke ved bedre. 

Marthine Rose Jensen har i dag ressourcerne til at tage kampen op mod myterne. Det gjorde hun blandt andet i B.T. i december 2021, hvor hun fortalte om livet med type 1-diabetes. Men myter om diabetes er  sejlivede, og da artiklen blev delt på Facebook, blev kommentarsporet bombarberet af dem. Særligt myten  om, at hun selv er skyld i at have fået type 1-diabetes gik igen. 

– Jeg var i chok, men svarede igen på hver eneste kommentar. Jeg fortalte dem, hvordan det hænger sammen og henviste til studier, fortæller hun, men understreger, at det er hårdt arbejde – og at man kun skal tage kampen, hvis man har overskud til det.

For Marthine Rose Jensen er det, det hele værd, når hun gør folk klogere, for eksempel i kommentarsporet på Facebook.

– Jeg har muligheden for at gøre folk klogere. Og så er det deres eget tab, hvis de ikke gider høre efter. Men mange gav udtryk for, at de havde lært noget. Det er der, det giver mening for mig. Det er de oplevelser, man skal huske på.

Hvis jeg bare kan gøre et menneske klogere på type 1-diabetes, så er det en sejr.
Grethe Dalsgaard Myter

Det tager opmærksomheden fra det, der er vigtigt

Vi skal ændre den måde, vi møder de mennesker, der får type 2-diabetes, så vi kan fokusere på at hjælpe dem.

Læs om Grethes opgør med myterne

Anne Hvarregaard Mose Foto Steno Diabetes Center Aarhus

Håndtér diabetesmyterne

Psykolog Anne Hvarregaard Mose giver gode råd til, hvordan du kan håndtere myterne. 

Læs hendes gode råd her

Myter Nyhed Topbillede

Myter og misforståelser kan godt gøre ondt

I det nyeste nummer af medlemsbladet tager vi livtag med seks myter om diabetes.

Læs artiklen her

image-text
Blad O3 2022 Forside

Få historierne hjem til dig

Artiklen er særligt udvalgt fra medlemsmagasinet Diabetes.
Som medlem af Diabetesforeningen får du magasinet tilsendt fire gange om året, og når du melder dig ind får du det seneste magasin i din velkomstpakke.