BLIV MEDLEM

Kommuner skal finde type 2-diabetes tidligere

16. oktober 2018 Tilbage

Ny model skal hjælpe kommuner til at opspore type 2-diabetes tidligere i særlige risikogrupper. Diabetesforeningen glæder sig over, at kommuner tager fat på opgaven, der skal formindske den sociale ulighed i sundhed.

60.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Dertil kommer, at ca. 300.000 går rundt med høj risiko for at udvikle diabetes uden at vide det. Jo senere sygdommen opdages, jo højere er risikoen for alvorlige følgesygdomme, som fx hjertekarsygdom og for tidlig død. Derfor skal kommunerne være bedre til at finde dem, der går rundt med type 2-diabetes eller er i høj risiko herfor, men ikke ved det.

Det er et af initiativerne i den nationale diabeteshandlingsplan fra november 2017.

Pulje til kommunal indsats

Nu bliver initiativet konkret, når kommuner får mulighed for at søge puljemidler til at afprøve en ny model for tidlig opsporing af mennesker med type 2-diabetes i særlige risikogrupper. Opsporingen baserer sig blandt andet på anvendelse af den risikotest, som Diabetesforeningen har brugt i nogle år.

Et af værktøjerne til at finde flere med uopdaget type 2-diabetes tidligere, er den risikotest, Diabetesforeningen også bruger. Den - kombineret med samtaler - skal være med til at finde flere af de anslået 60.000 danskere, der har type 2-diabetes uden at vide det.

- Testen er god til at identificere dem, som bør gå til lægen for at blive testet både for type 2-diabetes og risiko for at udvikle hjertesygdom. Nyere videnskabelig viden tyder klart på, at mennesker, som opdages og behandles i tide, lever længere og undgår hjertekarsygdom samtidig med at samfundet spare penge. Derfor er det en god idé, at også kommunerne gør en yderligere indsats for at hjælpe folk til at blive bevidste om deres diabetesrisiko, siger professor Torsten Lauritzen.

Professoren, der er ekspert i tidlig opsporing af type 2-diabetes, har blandt andet repræsenteret Diabetesforeningen i den arbejdsgruppe, som har udviklet den nye opsporingsmodel.

Godt skridt

Når det netop er kommuner, der nu skal i arbejdstøjet med at finde flere med type 2-diabetes tidligere, skyldes det, at mange af dem i risiko, eller som går rundt med en uopdaget diabetes, formodes at være dem, der meget sjældent går til deres praktiserende læge.

Derfor kan det være, at kommunerne bedre kan finde dem, fordi de kendes af for eksempel social- eller beskæftigelsesforvaltninger eller har andre berøringspunkter med det kommunale system.

- Vi ved, at der er grupper, som er i høj risiko for type 2-diabetes og som ikke går til lægen. Det er ikke mindst mænd med kort eller ingen uddannelse, som kan være svære for sundhedsvæsenet at nå. Vi skal gøre en særlig indsats for at finde dem, så de kan få hjælp og behandling. Det vil være et godt skridt i kampen mod social ulighed i sundhed, og der spiller kommunerne en nøglerolle, siger faglig direktør i Diabetesforeningen Kristian Johnsen.

Han henviser til, at man i både København og Aarhus kommuner er i gang med særlige handlingsplaner for diabetes, som blandt andet fokuserer på at bekæmpe social ulighed i sundhed i samarbejde med Diabetesforeningen:

- Vi håber, at andre kommuner vil lade sig inspirere af København og Aarhus, at de med det nye værktøj også vil tage udfordringen op eventuelt med midler fra den nye pulje, siger Kristian Johnsen.

Puljen på otte millioner kroner til at afprøve det nye opsporingsværktøj kan søges af kommuner fra i dag.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes