BLIV MEDLEM

Sense og Diabetesforeningen vil forebygge overvægt og type 2-diabetes

19. juni 2018 Tilbage

Suzy og Jesper Wengel, der står bag Danmarks mest populære vægttabsmetode, Sense, har indgået en samarbejdsaftale med Diabetesforeningen. Målet er at bremse udviklingen af type 2-diabetes.

300.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes, og tallet stiger år for år. Med få kostændringer samt fokus på bevægelse er det muligt at forebygge udviklingen af type 2-diabetes, og ikke mindst de følgeskader i hjertet, nyrerne, øjnene og følesansen i fødderne, som sygdommen i værste fald kan føre til på sigt.

Suzy og Jesper Wengel vil sammen med Diabetesforeningen bremse udviklingen af type 2-diabetes.

Der er solid evidens for, at vægttab i sig selv er et effektivt middel mod udviklingen af type 2-diabetes. Derfor er Diabetesforeningen gået i samarbejde med teamet bag kostredskabet Sense.

Kristian Johnsen er faglig direktør i Diabetesforeningen.

- I Diabetesforeningen ønsker vi at sætte endnu mere fokus på den store gruppe af danskere, der er i risiko for at udvikle type 2-diabetes. Mange vil gerne tabe sig og leve mere sundt, men ved måske ikke lige, hvordan de skal gribe det an. Sammen med Sense håber vi at møde folk, hvor de er ved at give dem gode og effektive kostværktøjer, der er nemme og sunde at gå til, siger faglig direktør i Diabetesforeningen, Kristian Johnsen. 

Dykker ned i gode og dårlige vaner

Sense er udviklet af Suzy og Jesper Wengel og benyttes med stor succes til vægttab af tusindvis af danskere. Sense er et simpelt og populært redskab, som gør det nemt at tilpasse portionsstørrelser efter behov. Man følger ikke en bestemt kostplan, men spiser det, man plejer blot i tilpassede mængder.

Sense og Diabetesforeningen har sammen etableret et kostfagligt grundlag for samarbejdet, som bygger på de officielle kostråd, og sammen vil man udvikle værktøjer, der vil kunne betyde afgørende forbedringer. Første konkrete mål for samarbejdet er en fælles bog, som vil udkomme til januar 2019.

- Sammen med Diabetesforeningen dykker vi ned i de gode og dårlige vaner, der går igen hos mennesker, der er i risiko for at udvikle type 2-diabetes. På baggrund af en kortlægning af vaner vil vi sammen komme med konkrete målsætninger for, hvordan vanerne kan bibeholdes, ændres eller helt droppes. Opskrifterne vil tilgodese, at der er forskel på kvinder og mænds energibehov – og give mulighed for stabil vægt og/eller vægttab uden store afsavn og sult, siger Suzy Wengel.

Arver genetik og livsstil

Type 2-diabetes er meget arveligt. Hvis begge ens forældre har type 2-diabetes har børn 80 % risiko for at udvikle sygdommen. Samtidig er der ikke kun tale om den genetiske arv, men også om den livsstil man "arver" fra sine forældre.

Det betyder også, at selvom en person er genetisk disponeret for type 2-diabetes, så er det ofte en usund livsstil med overvægt og/eller for lidt motion, der er udslagsgivende for, om vedkommende udvikler sygdommen. Man regner med at cirka 80 % af dem, der får type 2-diabetes, er overvægtige.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes