Seniorpar i strandstole

Senior med type 1-diabetes

Er du ældre og har type 1-diabetes, er der nogle faktorer, det er godt at vænne sig til at være opmærksom på.

Målet for dit langtidsblodsukker kan måske sænkes

Jo længere tid du har haft diabetes, jo sværere bliver det at mærke de lave blodsukre. Derfor kan et lavt langtidsblodsukker for nogle udgøre en risiko og dermed gøre mere skade end gavn.

Det kan være, det ikke længere er nødvendigt at forsøge at sænke dit langtidsblodsukker (HbA1c) til et normalt niveau, da det øger risikoen for lavt blodsukker. Måske kan du derfor sænke målet for langtidsblodsukkeret og forsøge at ligge på 8,5 pct. frem for 7 i langtidsprøven (hhv. 69 og 53 mmol/mol).

Læs mere om blodsukker og måling

Tal med din læge om din individuelle risiko for følgesygdomme. Der skal være en rimelig balance mellem risikoen for at få lavt blodsukker og risikoen for følgesygdomme.

Du skal ikke bekymre dig om nyreproblemer

Hvis du har haft diabetes i mere end 25 år, behøver du ikke bekymre dig særlig meget om at få alvorlige nyrekomplikationer. Risikoen for nyresygdom er nemlig størst mellem 10-25 års diabetesvarighed - og stærkt faldende herefter.

Hold øje med blodtrykket

Du bliver livet igennem ved med at have en øget risiko for hjerte-kar-sygdom.
Husk derfor at gå til kontrol hos lægen hver tredje måned for at få tjekket dit blodtryk og én gang om året for at få tjekket dit kolesteroltal. Derudover bør du lade være med at ryge.

Pas godt på dine fødder

Husk at gå til kontrol med dine fødder mindst én gang årligt for at forebygge alvorlige fodsår og amputationer. Jo ældre vi bliver, jo dårligere bliver vores blodomløb, og jo tyndere bliver vores hud.

Læs mere om, hvordan du passer godt på dine fødder

Bliv ikke for tynd

Har du god appetit, skal du fortsat følge de diabetesvenlige kostprincipper. Hvis du ikke har så meget appetit, er det ekstra vigtigt, at maden er rig på sunde fedtstoffer som for eksempel mandler, nødder, fed fisk eller avocado.

Behovet for vitaminer og mineraler er uændret, når du bliver ældre. Lige bortset fra D-vitamin, hvor ældre har et øget behov sammenlignet med andre aldersgrupper. Er du over 75 år, lyder de nyeste anbefalinger, at du skal have 20 mikrogram om dagen. Er du under 75 år, lyder anbefalingen på 10 mikrogram.

Hvis du ikke spiser så meget, kan det være gavnligt at tage en vitamin-mineral-tablet hver dag.

Du skal være opmærksom på, om du går og taber dig. Et vægttab kan betyde fald i muskelmasse og styrke og dermed en dårligere funktionsevne. Ved pludseligt vægttab skal du kontakte din læge, og det kan være nødvendigt at få helt individuelle kostråd fra en klinisk diætist - som måske vil afvige fra de råd, du hidtil har fulgt i forbindelse med din diabetes.

Læs de diabetesvenlige kostråd