MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Insulinbehandling

Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser, til energi i kroppen

Hvorfor behandling med insulin?

Har du glemt at tage insulin?

Det er ikke helt ligegyldigt, hvad du gør for at kompensere.

Sådan gør du

Når du har type 1-diabetes er din krop holdt op med at producere insulin. Din krop kan ikke længere producere insulin, da dit eget immunforsvar har ødelagt de insulinproducerende celler. 

Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser, til energi i kroppen. Insulinet er nøglen, der åbner ind til cellerne, der skal bruge brændstof, for at du får energi.

Kroppen har brug for insulin hele døgnet. Uden insulin bliver sukkerstofferne i blodet og skaber forhøjet blodsukker. Samtidig reagerer leveren på, at cellerne ikke får brændstof, så den begynder at frigive noget af det lagrede fedt, som kroppen kan bruge som brændstof i stedet. I den proces dannes affaldsstoffet keton, som i store doser kan medføre livstruende syreforgiftning.

Læs mere om ketonstoffer og højt blodsukker

Hos mennesker uden diabetes er det bugspytkirtlen, der danner og udskiller insulin, når de spiser eller drikker. Når du har type 1-diabetes, er du nødt til at give dig selv insulin flere gange i døgnet for at efterligne bugspytkirtlens funktion - og dermed undgå højt blodsukker.

Nogle tager insulin med pen, andre med pumpe.

Læs mere om behandling med insulinpen

Læs mere om behandling med insulinpumpe

Honeymoon/remission

Som ny med type 1-diabetes, kan du i starten af din behandling opleve et faldende behov for at tilføre insulin. Dette kaldes honeymoon eller remission. Her kan dine egne insulinproducerende celler igen blive aktive og producere insulin i en periode, fordi de får hjælp fra den tilførte insulin.

Når du starter i insulinbehandling

Dit behov for insulin varierer dagen igennem i forhold til hvilken mad, du spiser og hvor fysisk aktiv, du er. Det tager tid at lære din krop at kende på en ny måde, så du skal regne med en indkøringsperiode, når du starter i insulinbehandling.

Ved at måle dit blodsukker, kan du følge din krops reaktioner og tilpasse din insulindosis.

Når du måler dit blodsukker, fortæller værdierne af målingen noget om mængden af insulin i din krop:

  • Har du højt blodsukker, har du for lidt insulin i kroppen  her skal du tage insulin
  • Har du lavt blodsukker, har du for meget insulin i kroppen – her skal du have noget at spise eller drikke.

Det kan være en udfordring at opnå et blodsukker tæt på det normale. Sammen med din behandler skal I finde den bedste behandling for dig med udgangspunkt i din hverdag, så du undgår for store udsving i blodsukkeret.

Basal-bolus-behandling

Behandlingen med insulin er et forsøg på at efterligne bugspytkirtlens normale funktion. Det mest almindelige er at få insulin efter basal-bolus-princippet: Basalinsulin og bolusinsulin.

Om du skal vælge bolus- eller basalinsulin afhænger af, om du bruger pumpe eller pen:

  • Bruger du insulinpen, skal du bruge hurtigtvirkende insulin som bolusinsulin og langsomtvirkende insulin som basalinsulin
  • Bruger du insulinpumpe, skal du kun bruge hurtigtvirkende insulin. Her bestemmer pumpens indstillinger insulinmængden.

Hvad er basalinsulin?

Basalinsulin er den insulin, kroppen har brug for, når du ikke spiser til at opnå et normalt insulinniveau mellem måltiderne og om atten. Basalinsulinen er en langsomtvirkende insulin, du skal tage 1-2 gange i døgnet afhængig af typen. Den udgør cirka halvdelen af dit insulinbehov, og skal være i kroppen hele tiden.

Du bruger kun basalinsulin, hvis du tager din insulin med pen.

Hvor meget basalinsulin skal jeg tage?
For at vurdere, om du skal justere, hvor meget basalinsulin, du tager, skal du måle dit blodsukker uden for måltiderne – mindst 3 timer efter et måltid og i løbet af natten:

  • Holder blodsukkeret sig stabilt, er dosis korrekt
  • Er blodsukkeret stigende, skal du øge din insulindosis
  • Er blodsukkeret faldende, skal du reducere din insulindosis

Hvad er bolusinsulin?

Bolusinsulin er hurtigtvirkende insulin, og er et supplement til basalinsulinen. Der findes forskellige typer hurtigtvirkende insulin. Den mest anvendte begynder at virke inden for cirka 15 minutter, hvilket betyder, at du kan spise umiddelbart efter, du har taget insulinen. 

Hurtigtvirkende insulin er både til insulinpumpe og insulinpen.

Bolusinsulin deles op i måltidsinsulin og korrektionsinsulin:

  • Måltidsinsulin: Den insulin, din krop har brug for, når du spiser
  • Korrektionsinsulin: Den insulin, din krop har brug for, når du vil sænke et højt blodsukker

Hvor meget bolusinsulin skal jeg tage til et måltid?

Kulhydratfølsomhed og 500-reglen

Når du skal vurdere din kulhydratfølsomhed, kan du bruge 500-reglen:

500 divideret med det samlede antal enheder hurtigtvirkende og langsomtvirkendeinsulin pr. døgn = antal gram kulhydrat pr. enhed hurtigtvirkende insulin.

For at vide, hvor meget insulin, du skal tage til et måltid, skal du tælle kulhydrater. Det betyder, at du skal vide, hvor mange gram kulhydrat der er i den mad, du spiser og drikker.

Læs mere om at tælle kulhydrater

Du skal kende din kulhydratfølsomhed/kulhydratratio for at vide, hvor meget insulin, du skal tage til et måltid. Kulhydratfølsomhed er et udtryk for, hvor mange gram kulhydrat, du kan spise per 1IE hurtigtvirkende insulin.

For at vurdere, om du doserer din måltidsinsulin korrekt, skal du måle dit blodsukker, inden du spiser og igen ½-1 time efter, du har spist. Viser målingen nogenlunde samme blodsukkerværdier, har du taget den rette insulindosis.

Insulinfølsomhed og 100-reglen

Når du skal vurdere din insulinfølsomhed, kan du bruge 100-reglen:

100 divideret med det samlede antal enheder hurtigtvirkende og langsomtvirkendeinsulin per døgn = antal mmol/l, som en enhed hurtigtvirkende insulin sænker blodsukkeret.

Hvor meget bolusinsulin skal jeg tage, når jeg vil sænke mit blodsukker?

For at vide, hvor meget korrektionsinsulin, du skal tage for at sænke dit blodsukker, skal du kende din insulinfølsomhed også kaldet korrektionsratio.

Insulinfølsomhed er et udtryk for, hvor meget dit blodsukker forventeligt vil falde pr. 1IE hurtigtvirkende insulin, du tager.

Hvordan opbevarer jeg min insulin?

Kig altid på indlægssedlen, der følger med din insulin. Her kan du læse om opbevaring og holdbarhed.

  • Insulinpenne eller ampuller, du ikke har taget i brug, skal du altid opbevare i køleskab ved 2-8°C
  • Insulin, du har taget i brug, skal du opbevare ved almindelig stuetemperatur, hvor det er holdbart 4-6 uger.

Insulin tåler ikke:

  • Frostgrader
  • Temperaturer over 25-30°C
  • Direkte sollys
  • At blive rystet

Læs mere om at have insulin med på rejsen

Tidslinje: Tiden før og efter insulin

Da canadierne Banting og Best i 1921 opfandt insulin, tog den danske nobelpristager August Krogh og hans kone Marie til Canada og fik opskriften. Få her historien om tiden før og efter opdagelsen af insulin.

Se tidslinjen: Tiden før og efter insulin

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes