Symptomerne på diabetes 1 kan være:
- Øget tørst
- Hyppig vandladning
- Vægttab
- Kløe
- Infektion i hud og slimhinder
- Hovedpine
- Kvalme
- Opkast
- Mavesmerter
- Bevidstløshed
- Træthed
- Forringelse af den almene helbredstilstand
Symptomerne på type 1-diabetes udvikler sig hurtigt – fra dage til få uger. Sygdommen kan til at begynde med minde om influenza. Tilstanden er dog meget mere alvorlig, og kræver omgående behandling. Har du flere af symptomerne, skal du kontakte din læge. Her vil en blodsukkermåling hurtigt afsløre, om du har diabetes.
Hvis diabetes ikke bliver opdaget, diagnosticeret og behandlet, stiger dit blodsukker og får symptomerne til at udvikle sig til opkastning, mavesmerter, væsketab og eventuelt bevidsthedstab på grund af syreophobning i blodet (ketoacidose).
Hvordan stiller lægen diagnosen type 1-diabetes?
Det er din læge eller sygehuset, der stiller diagnosen type 1-diabetes på baggrund af en blodprøve, der viser dit blodsukkerniveau:
- Ligger dit blodsukker på 7,0 mmol/l eller derover kan lægen stille diagnosen diabetes.
- Ligger dit blodsukker på 6,0 mmol/l eller derunder kan lægen udelukke diabetes.
- Ligger dit blodsukker mellem 6,0 og 7,0 mmol/l kan lægen ikke umiddelabart stille diagnosen og må derfor lave en sukkerbelastningstest.
Viser det sig, at du har type 1-diabetes, er der stor sandsynlighed for, at lægen vil indlægge dig med det samme.
Sukkerbelastningstest
Du skal være fastende, når du skal have en sukkerbelastningstest (Oral Glukose Tolerance Test - OGTT). Lægen tager indledningsvis en blodprøve, hvorefter du skal drikke et glas vand med opløst sukker. Herefter må du ikke indtage yderligere mad eller drikke i de følgende 2 timer, som undersøgelsen tager. Hver halve time tager lægen en ny blodprøve til måling af blodsukkeret.