Behandling 2

Behandling af type 1-diabetes

Det er vigtigt, at du kender din diabetes, fordi du selv står for en stor del af behandlingen.

Målet for din behandling er, at du får så velreguleret en diabetes som muligt. Det vil sige et langtidsblodsukker, kolesteroltal og blodtryk så tæt på det normale, som det overhovedet er muligt. På den måde forebygger du risikoen for, at du får følgesygdomme.  

Velreguleret diabetes kan desuden give dig bedre velvære, en følelse af kontrol med din situation og dit helbred samt overskud til at klare alle hverdagens opgaver.

Pas godt på dig selv

Når du har diabetes, står du for en stor del af behandlingen selv. Derfor er det vigtigt, at du kender din krops symptomer på højt og lavt blodsukker, og at du ved, hvad du skal gøre for at regulere dit blodsukker.
 
I løbet af tre måneder foregår blot 15-30 minutter af din behandling i sundhedssystemet. Resten af tiden er du din egen behandler. Derfor skal dit diabetes-behandlerteam klæde dig så godt på, at du føler dig tryg ved selv at passe din diabetes. Det er et stort arbejde, og det kan indimellem føles som en stor belastning. Du skal vide, at det er naturligt, og at det er helt normalt.

Tal med din læge/behandler, hvis du:

  • synes, din diabetes fylder lidt for meget i din hverdag
  • føler dig stresset over din diabetes
  • oplever, at du mangler viden eller redskaber til at varetage din daglige behandling.

Hvem er dine diabetesbehandlere?

Diabetes er en kompliceret sygdom, som kræver stor ekspertise at behandle bedst muligt. Derfor er det godt, du har specialisterne med på sidelinjen som rådgivere.

På din diabetesklinik møder du et tværfagligt team af læger, diabetessygeplejersker, kliniske diætister, øjenspecialister og fodterapeuter. Nogle steder er der også tilknyttet en psykolog og en socialrådgiver. 
Teamet hjælper dig til at leve bedst muligt med din diabetes, men din egen indsats er også vigtig, for at det lykkes. Du lever med din diabetes i hverdagen, og er derfor den, der bedst ved, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer – for dig. 

Insulininjektion Med Pen

Insulinbehandling

Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser, til energi i kroppen.

Læs mere om insulinbehandling, når du har type 1-diabetes

Diabeteslæge taler med patient

10 tips til dit lægebesøg

Skriv dine spørgsmål ned, optag samtalen, tag en ven med. Se vores 10 gode råd til et godt lægebesøg.

Få ti gode råd til en god samtale med din diabeteslæge

Teknologi Collage

Diabetesteknologi

Udstyr er for mange en fast del af livet med diabetes. Her får du overblik over blodsukkermålere, sensorer, pumper og penne.

Klik her, og læs mere om diabetesteknologi