BLIV MEDLEM

Spiseforstyrrelser

Undersøgelser viser, at spiseforstyrrelser desværre oftere ses hos mennesker med diabetes end hos raske. Mennesker med diabetes skal i alle henseender være meget kontrollerede med, hvad de spiser, drikker, hvor meget de vejer, og hvor meget motion de dyrker. Den konstante kontrol, overvågning og pres kan for nogle blive for meget og resultere i en spiseforstyrrelse.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS)

Vil du vide mere generelt om spiseforstyrrelser, kan du besøge LMS hjemmeside, hvor du også kan se muligheder for at få rådgivning og støtte.

Besøg LMS hjemmeside

Konsekvensen af en spiseforstyrrelse hos mennesker med diabetes er, at selv lette til moderate spiseforstyrrelser kan give alvorlige forstyrrelser i blodsukkeret, hvilket øger risikoen for følgesygdomme.

Gode råd mod spiseforstyrrelser

  • Tag kontakt til din behandler, hvis din mad, vægt, udseende fylder for meget i din hver dag.
  • Husk, at regelmæssige og varierede måltider er en del af din egenomsorg.
  • Vær åben omkring, hvad du har det svært ved.
  • Acceptér, at det kun er dig selv, der kan gøre dig rask.

Symptomer på en spiseforstyrrelse

Tal med din behandler

Det kan være svært at finde ud af, om du har diabetes og en spiseforstyrrelse, eller om du har diabetes og et specielt forhold til mad. Tal med din behandler, hvis du er i tvivl.  

Det kan være tegn på spiseforstyrrelse, hvis dine tanker konstant kredser om din krop, vægt og udseende.

  • Følger du særlige spiseritualer eller overholder meget stramme mad- og motionsplaner?
  • Overspiser du, spiser om natten eller fremprovokerer opkastning, når du har spist?
  • Underdoserer du bevidst eller helt udelader at tage din insulin?
  • Har du særlige regler for, hvad og hvor meget du må indtage?
  • Vejer du dig hyppigt, og bliver glad når vægten går nedad, og ked af det, når vægten går op?

Kan du nikke genkende til dele af ovenstående, er det vigtigt, at du søger hjælp. Jo før du erkender, at du har en spiseforstyrrelse, jo hurtigere kan du blive rask igen.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Ved en spiseforstyrrelse  handler det for de fleste om angst for at tage på i vægt og et behov for at være i kontrol. Fokusset på vægt, mad og krop kommer til at fylde så meget, at alt andet i ens hverdag bliver mere eller mindre ligegyldigt.

Der er ikke tale om en spiseforstyrrelse, hvis du ”blot” spiser mere, end du har brug for. Har du svært ved at styre mængden af det, du spiser, og vejer du for meget, kan du have glæde af et forløb hos en diætist. Forhør dig hos din behandler.

Hvor søger jeg hjælp?

En spiseforstyrrelse er ofte forbundet med skyld og skam. Det kan derfor være svært at tage det første skridt til at få det bedre. Men erfaringer siger, at når du åbner op omkring dine spiseproblemer, har du taget det første skridt imod at få det bedre.

Fylder mad for meget i din hverdag, dvs. kører tankerne hele tiden rundt omkring næste måltid, skal du søge hjælp hos din praktiserende læge eller eventuelt hos din diabetesbehandler.

Det er rigtig svært at have diabetes og en spiseforstyrrelse på samme tid. Og det kan være svært at finde et behandlingstilbud, som rummer begge sygdomme. Ikke desto mindre er det en nødvendighed. Uanset hvilken type diabetes, der er tale om, er det vigtigt at der tages højde for både spiseforstyrrelsen og diabetes i behandlingen. 

Læs om diabetes 2 og spiseforstyrrelser

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes