LADA (type 1½-diabetes)
LADA (type 1½-diabetes) er en kronisk, autoimmun sygdom. De fleste, der får konstateret LADA, får først diagnosen type 2-diabetes.
LADA (type 1½-diabetes) er en kronisk, autoimmun sygdom. De fleste, der får konstateret LADA, får først diagnosen type 2-diabetes.
LADA er en kronisk sygdom, hvor ens eget immunforsvar ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der laver insulin. Normalt hjælper insulin med at få energi fra blodet ud i kroppen, hvor den fungerer som brændstof til f.eks. muskler og hjerne.
Når man har LADA, kan kroppen stadig selv lave insulin, men det er ikke til at vide, hvornår og hvor meget insulin bugspytkirtlen laver. Derfor er det svært at regne ud, hvor meget insulin man skal tage til sin mad.
Det betyder, at blodsukkeret kan svinge meget, og at det kan være svært at finde et mønster at spise og tage insulin efter.
Forskerne har endnu ikke fundet svaret på, hvorfor man får LADA, og derfor kan man heller ikke forebygge sygdommen.
Med en tidlig diagnose kan man dog hurtigt komme i behandling og på den måde forebygge at få følgesygdomme.
LADA rammer typisk personer i mellem 30 og 50 år, og risikoen er øget, hvis man har diabetes i familien.
Mellem 5 og 10 procent af alle 365.000 med diabetes har LADA. Det svarer til mellem 18.000-36.000 personer i Danmark, og antallet er personer med LADA er dermed næsten lige så stort som antallet af personer med type 1-diabetes.
Størstedelen af de personer, der får konstateret type 1½-diabetes, bliver først diagnosticeret med type 2-diabetes. Sådan var det også for Rebecca Cupido. I dag står der type 1-diabetes i hendes journal.
Symptomerne på LADA udvikler sig gradvist og over lang tid. De kan være svage, og derfor man let komme til at misforstå dem som generelle skavanker.
Vær opmærksom på:
Lægen stiller diagnosen ved at måle for antistoffer i en blodprøve. Antistofferne kan fortælle, om sygdommen er autoimmun og er derfor en markør, der adskiller LADA fra type 2-diabetes.
Til tider laver lægen også en såkaldt sukkerbelastningstest.
Der findes endnu ikke en behandling af LADA.
Ofte vil man i begyndelsen kunne kontrollere sin sygdom med sund livsstil og medicin (fx metformin).
Uanset hvor sundt man lever, når man har LADA, vil man dog på et tidspunkt få så lav produktion af insulin, at det er nødvendigt at begynde i insulinbehandling.
Du tager dig godt af din LADA, når du tager dig godt af:
Det kan være det, der gø forskellen, så du kan forebygge følgesygdomme.
I Facebookgruppen "Diabetes 1½ - LADA" hjælper medlemmer hinanden med spørgsmål og erfaringer fra livet med LADA / type 1½-diabetes.
Har du spørgsmål om diabetes?
Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16