Familie & fritid
Når et barn får konstateret type 1-diabetes, påvirker det ofte hele familien. Derfor er det godt at vide, hvad man kan gøre.
Husk, at du lærer det!
Du vil måske opleve, at "du er på” på alle tider af døgnet, 24/7, 365 dage om året – både ift. det praktiske og ift. det mentale.
Mange forældre oplever, at de i de første år af sygdommen altid er i søvnunderskud. Det kan påvirke, hvordan du tackler hverdagens problemer.
Det kan tage tid at vænne sig til den nye og mere usikre situation, du som forældre befinder dig i. Der vil altid vil være et hensyn at tage i forhold til sygdommen og barnet, men med tiden vil sygdommen komme til at fylde mindre.
Diabetes er en sygdom, der kræver stor opmærksomhed, og som kan skabe bekymringer og udfordringer i familien, hos barnet og søskende.
Det kan handle om angsten for lavt blodsukker, ansvaret for medicinering, skolen, til svømning, med vennerne, søskende, dit arbejde, bekymringer for fremtiden og eventuelt for følgesygdomme.
Der skal styr på det praktiske
Når et barn får konstateret diabetes, skal det selvsagt have ekstra støtte i forhold til sygdommen.
Der er flere ting dit barn skal have hjælp til for eksempel daglig medicinering, optælling af kulhydrater i maden, bestilling af udstyr, besøg på ambulatorier, ansøgning om støtte til merudgifter etc.
- og husk, at I alle skal trives
Derudover er et barn med diabetes også et barn, der som alle andre børn har behov for støtte, omsorg og kærlighed til at udvikle og udfolde sig. Barnet skal lære at kunne mestre situationer det møder i livet og hverdagen, kende til sine egne ressourcer, udvikle sit selvværd og sin selvstændighed ligesom alle andre børn.