Unge Kvinder Med Type 1

Type 1-diabetes

Type 1-diabetes er en kronisk autoimmun sygdom, hvor kroppen ikke længere producerer det livsvigtige hormon insulin. 35.000 danskere har type 1-diabetes.

Omkring 35.000 mennesker i Danmark har type 1-diabetes. I 2022 blev der konstateret 1.000 nye tilfælde af type 1-diabetes.

Type 1-diabetes er en kronisk, autoimmun sygdom. Det vil sige, at immunforsvaret går til angreb på kroppens egne celler.

Har du type 1-diabetes, er det cellerne, der producerer insulin, immunforsvaret dræber, så du til sidst ikke selv kan producere insulin. 

Det giver højt blodsukker, som på kort tid kan udvikle sig til en kritisk syreforgiftning.

Målet for din behandling er, at du får så velreguleret diabetes som muligt. Det vil sige et langtidsblodsukker (HbA1c), kolesteroltal og blodtryk så tæt på det normale, som det overhovedet er muligt. Det kræver, at du tæller kulhydrater i mad og drikke, tager insulin mange gange i døgnet og reagerer på højt og lavt blodsukker ved at tage insulin eller kulhydrater.

Forskerne kender endnu ikke årsagen til sygdommen, og den kan derfor ikke forebygges eller helbredes. Får du type 1-diabetes skal du tage insulin resten af livet.

Symptomerne kan udvikle sig i løbet af få dage, og de første symptomer kan være diffuse og minde lidt om influenza.

Type 1 Startpakke

Type 1-pakken

Du kan bestille type 1-pakken i dag for 0 kr., og få det nyeste materiale fra Diabetesforeningen. Type 1-pakken indeholder en håndfuld materialer med viden og tilbud til dig med type 1-diabetes.
Samtale Med Lægen Om Behandling Af Diabetes

Symptomer på type 1-diabetes

Symptomer kan i starten være diffuse og minde om almindelig influenza. Men de udvikler sig ofte i løbet af få dage, og uopdaget type 1-diabetes kan ende i akutte tilstande.

Læs mere om symptomerne på type 1-diabetes

Ungt Par Taler Colourbox

Ny med type 1-diabetes

Det er en omvæltning for de fleste at få konstateret type 1-diabetes, men her er hjælp at hente.

Læs mere om den første tid med type 1-diabetes

Familie Danser

Har dit barn fået konstateret type 1-diabetes?

Når dit barn har type 1-diabetes, byder hverdagen på udfordringer. På Mit barn kan du finde fakta, hjælp og inspiration bl.a. til samarbejde med daginstitution og skole.

Besøg Mit Barn

Behandling 2

Hvordan behandles type 1-diabetes?

Målet for din behandling er, at du får så velreguleret en diabetes som muligt. Det vil sige et langtidsblodsukker, kolesteroltal og blodtryk så tæt på det normale, som det overhovedet er muligt. På den måde forebygger du risikoen for, at du får følgesygdomme. Når du har type 1-diabetes, står du for en stor del af behandlingen selv, blandt andet når du tager insulin.

Læs mere om behandling af type 1-diabetes

Kend Din Diabetes

Hvad er følgesygdomme?

Hvis du har diabetes og har et for højt blodsukker igennem længere tid, skader det blodkarrene mange steder i kroppen. Det gælder især øjne, hjerte, nerver og nyrer, hvor blodkarrene tager skade og i sidste ende kan medvirke til en ny sygdom ud over diabetes. Den nye sygdom kaldes en følgesygdom, fordi sygdommen opstår på grund af den oprindelige sygdom, diabetes. Nogle læger kalder det også en komplikation til diabetes.

Læs mere om risikoen for følgesygdomme

Vi er her for at hjælpe

Få svar på dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.

Moed Andre Type 1

Mød andre

Du kan finde masser af hjælp og støtte i fællesskaber med andre, der har diabetes. Kunne du tænke dig at møde andre med type 1-diabetes og udveksle erfaringer?

Klik her og se dine muligheder for at møde andre med diabetes

Grafik: Sådan fungerer din krop med diabetes

Sådan fungerer din krop med diabetes

Illustrationen beskriver, hvad der sker i kroppen, når du har diabetes.

Klik her, og hent illustration i stort format

Gravid 1

Gravid med type 1-diabetes

Når du er gravid eller planlægger graviditet, er der nogle ting, du skal være opmærksom på i behandlingen af din diabetes. 

Klik her og læs mere om graviditet

Unge På Bytur

Teenager og ung

Måske kan du genkende følelsen af, at du bare gerne vil ignorere din diabetes og slå dig løs, som alle andre unge? Du er ikke alene.

Læs mere om ungdomslivet med type 1-diabetes

Seniorpar i strandstole

Senior

Med alderen vil du have opbygget større erfaring med din type 1-diabetes, men samtidig stiger din risiko for følgesygdomme, og din krops behov ændrer sig.

Læs mere om at være ældre med type 1-diabetes

Ny Med Diabetes

Pårørende

Når du er pårørende til en person med type-1 diabetes, kender du sikkert til bekymringer og et stort ønske om at støtte.

Find gode råd til dig som pårørende