Type 1-diabetes
Type 1-diabetes er en kronisk autoimmun sygdom, hvor kroppen ikke længere producerer det livsvigtige hormon insulin. 35.000 danskere har type 1-diabetes.
Type 1-diabetes er en kronisk autoimmun sygdom, hvor kroppen ikke længere producerer det livsvigtige hormon insulin. 35.000 danskere har type 1-diabetes.
Omkring 35.000 mennesker i Danmark har type 1-diabetes. I 2022 blev der konstateret 1.000 nye tilfælde af type 1-diabetes.
Type 1-diabetes er en kronisk, autoimmun sygdom. Det vil sige, at immunforsvaret går til angreb på kroppens egne celler.
Har du type 1-diabetes, er det cellerne, der producerer insulin, immunforsvaret dræber, så du til sidst ikke selv kan producere insulin.
Det giver højt blodsukker, som på kort tid kan udvikle sig til en kritisk syreforgiftning.
Målet for din behandling er, at du får så velreguleret diabetes som muligt. Det vil sige et langtidsblodsukker (HbA1c), kolesteroltal og blodtryk så tæt på det normale, som det overhovedet er muligt. Det kræver, at du tæller kulhydrater i mad og drikke, tager insulin mange gange i døgnet og reagerer på højt og lavt blodsukker ved at tage insulin eller kulhydrater.
Forskerne kender endnu ikke årsagen til sygdommen, og den kan derfor ikke forebygges eller helbredes. Får du type 1-diabetes skal du tage insulin resten af livet.
Symptomerne kan udvikle sig i løbet af få dage, og de første symptomer kan være diffuse og minde lidt om influenza.
Målet for din behandling er, at du får så velreguleret en diabetes som muligt. Det vil sige et langtidsblodsukker, kolesteroltal og blodtryk så tæt på det normale, som det overhovedet er muligt. På den måde forebygger du risikoen for, at du får følgesygdomme. Når du har type 1-diabetes, står du for en stor del af behandlingen selv, blandt andet når du tager insulin.
Hvis du har diabetes og har et for højt blodsukker igennem længere tid, skader det blodkarrene mange steder i kroppen. Det gælder især øjne, hjerte, nerver og nyrer, hvor blodkarrene tager skade og i sidste ende kan medvirke til en ny sygdom ud over diabetes. Den nye sygdom kaldes en følgesygdom, fordi sygdommen opstår på grund af den oprindelige sygdom, diabetes. Nogle læger kalder det også en komplikation til diabetes.
Få svar på dine spørgsmål
Vi er her for at hjælpe
Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.
Du kan finde masser af hjælp og støtte i fællesskaber med andre, der har diabetes. Kunne du tænke dig at møde andre med type 1-diabetes og udveksle erfaringer?
Klik her og se dine muligheder for at møde andre med diabetes
Når du ved, hvad dit blodsukker ligger på, er du bedre i stand til at finde ud af, hvordan din krop reagerer på mad, drikke, motion og insulin.
Læs mere om blodsukker og måling, når du har type 1-diabetes
26. september 2024
26. september 2024
22. september 2024
04. september 2024
02. september 2024