Unge Går I Byen

Når du bare gerne vil leve i nuet

Måske kan du genkende følelsen af, at du bare gerne vil ignorere din diabetes og slå dig løs, som alle andre unge.

Måske kan du som mange teenagere genkende følelsen af, at du bare gerne vil være ligesom dine kammerater og veninder og ikke skille dig for meget ud.

Desværre er det sådan, at jo mere du prøver at ignorere din diabetes, jo mere vil den fylde.

Det perfekte blodsukker findes ikke

Ja – hvad er perfekt?

Det vigtigste er, at du måler dit blodsukker. Måling af blodsukkeret er en hjælp til at finde ud af, om der er behov for mad eller insulin.

Sæt ikke urealistiske mål for, hvor tit du skal måle blodsukker  – og brug målingen til at finde ud af, hvad der skal gøres her og nu, eller hvad der skal tilpasses. Du har ikke gjort noget galt, uanset om dit blodsukker lige nu er højt eller lavt.

VIDEO: Diabetes er en del af mig - men jeg er mere end det

Erik Bentsen har haft diabetes siden han var 10 år, og fortæller her i videoen, hvordan diabetes kan føles som at gå til eksamen flere gange hver dag. 

Accept er bedre end at ignorere

Hvis du tager et skridt ad gangen og stille og roligt lærer din diabetes at kende, vil du opleve, at jo mere du accepterer og bare gør, hvad der skal gøres, jo mindre fylder diabetes i din hverdag.

Det er helt naturligt, at du i perioder synes, at det er urimeligt og uretfærdigt, at du skal trækkes med diabetes. Som ung med diabetes har du nogle andre bekymringer og spørgsmål end andre unge. Måske har du ikke lyst til at dele dine tanker med dine forældre. Tal i stedet med en anden, som du har tillid til. Det kan være en god ven, din lærer, træner, sygeplejerske eller et andet familiemedlem.

Accept af diabetes som en fast følgesvend

Der er mange forskellige reaktioner på diabetes. Nogle ignorerer bevidst sygdommen, og nogle føler vrede, sorg eller uretfærdighed.

At skulle acceptere sin diabetes er derfor et stort og måske endda urimeligt krav at stille. Det er svært at blive ”ven” med din diabetes, hvis du føler, at sygdommen forhindrer dig i leve ligesom dine klassekammerater. Men måske du kan finde din egen form for accept? En form for accept, hvor du ikke jubler over din diabetes, men heller ikke slås med den dagligt.

Accept af din diabetes er en proces, som foregår over tid. Mange med diabetes oplever, at de stille og roligt vænner sig til, at de har fået en kronisk sygdom. I takt med at vaner og rutiner bliver etableret, og den nye tilværelse langsomt falder på plads, bliver målinger og insulin en naturlig del af hverdagen, og ulemperne ved diabetes fylder mindre.

Læs mere om accept af diabetes

Forældre

Når dine forældre spørger til din diabetes, er det kun fordi, at de er bekymrede. Det kan være rigtig svært for dine forældre at give slip på ansvaret, og lade dig styre det selv De har behov for at følge med i, at du passer godt på dig selv, og at du har styr på din behandling.

Og ja - det kan være irriterende, at dine forældre blander sig i din diabetes, og har holdninger til om du passer godt nok på dig selv. Tag en snak med dine forældre om, hvordan de bedst hjælper dig. Fortæl dem, hvad de skal hjælpe dig med og, hvad de ikke skal blande sig i.

Hormoner & menstruation

Det er helt normalt, at du i puberteten vil opleve, at det er svært at passe din diabetes. Det er fordi, de hormonelle forandringer i din krop øger behovet for insulin. Derfor kan dit blodsukker og humør svinge meget.

Husk dig selv på, at det er hormonerne, der forstyrrer og ikke dig, der er noget galt med.
Gør dit bedste for at regulere dit blodsukker og mist ikke modet.

Unge med diabetes fester

Når du drikker alkohol

En af de ting som kan komplicere livet som ung med diabetes, er alkohol. Selvom du har diabetes, kan du godt drikke alkohol med måde. Det er bare vigtigt, at du ved, hvordan du skal forholde dig, når du gør det.

Læs mere om alkohol og diabetes - og hør andres erfaringer

Tre Unge Piger Griner

Mød andre unge

Når du er teenager eller ung med type 1-diabetes, kan det være rart at mødes med andre, der forstår din hverdag med diabetes. 

Find en mentor eller ungegruppe nær dig